Press "Enter" to skip to content

Istanbul – spoj Istoka i Zapada

Razmišljate o putovanju na orijentalni Bliski Istok? Istanbul, najveći grad Turske s dvadesetak milijuna stanovnika , fantastična je lokacija na dva kontinenta koja spaja orijentalan Istok i moderan Zapad.


 

Istanbul je jedini grad na svijetu koji se proteže na dva kontinenta – zapadni dio je u Europi, istočni dio u Aziji. Grad se nalazi na južnom Bosporu i prostire se na 1.538,77 kvadratnih kilometara. Ovaj šaroliki grad, vječni je spomenik povijesti koja je iza sebe ostavila brojne stoljetne i kulturne ostavštine. Osim toga, grad spaja tri najveće svjetske religije- Islam, Kršćanstvo i Židovstvo, a svojom bogatom gastronomskom ponudom niti najzahtjevnija nepca neće ostati razočarana. 

Kako do Istanbula?

Najbolja opcija je svakako zrakoplovom. Aviokompanija Turkish airlines ima izravan let iz Zagreba u trajanju od 2h i 5 minuta, a cijena povratne karte iznosi oko 800 kuna. Druga opcija je putovanje busom ili privatnim automobilom. U tom slučaju putovanje traje nešto više od 16 sati. 

Što je sve potrebno za ulazak u Tursku?

Prije nešto manje od godinu dana, Republika Turska ukinula je potrebu za vađenjem vize hrvatskim građanima.  Za ulazak u državu turisti su dužni pokazati putovnicu koja mora biti važeća najmanje idućih šest mjeseci. U Turskoj nije moguće plaćati eurima pa će vam za putovanje biti potrebno i nešto turskih lira. 

 

A što je s Covid-19 pandemijom?

Prije polaska potrebno je posjedovati potvrdu o cijepljenu protiv bolesti  Covid-19, potvrdu o preboljenju ili pak negativan rezultat testiranja. Također, prilikom ulaska u državu putnici su dužni ispuniti obrazac sa svojim osobnim podacima, a svaki će putnik dobit i kod koji je neophodno prikazati prilikom ulaska u restorane, shopping centre i sve državne ustanove. 

Što posjetiti u Istanbulu?

Hagia Sofia (Aya Sofya) izgrađena je u 6. stoljeću. Njezina prvotna svrha bila je pravoslavna katedrala, zatim katolička crkva, pa je pretvorena u džamiju. To je najpopularnije turističko odredište u gradu Istanbulu. 

P.S. za ulazak u džamiju potrebno je izuti cipele, a žene moraju prekriti kosu (ukoliko nemate maramu, možete ju posuditi na ulazu)

Sultanahmet je povijesni i kulturni centar Istanbula. On obuhvaća područje triju značajnih građevina –Plava džamija, Hagia Sofia i Topkapi palača.

Jedna je od najvećih džamija u gradu. Ime je dobila po  pločica od kojih je sagrađena iznutra i izvana, a karakterizira je svjetloplava boja.

Grand Bazaar u centru Istanbul je velika turska tržnica koju krase šareni prizori namirnica, boje i mirisi specifični za ovo područje. Osim hrane, pun je nevjerovatnih rukotvornica, turskih proizvoda, svjetiljki, suvenira i mnogo drugog za otkrivanje.

Iako se često misli da tulipan potječe iz Nizozemske, Turci su ga uvezli u Europu za vrijeme Osmanskog carstva i također je postao simbol sultana. U brojnim parkovima možete pronaći ovaj cvijet, a park Park Yildiz ima ih čak 800.000.

Bospor je tjesnac koji dijeli grad na dva dijela i najzeleniji je dio grada. Sa Bospora možete dobiti dojam veličine grada i diviti se orijentaknim osmanskim palačama i modernim neboderima sjevernog Istanbula.

Još nekoliko savjeta...

  • Na ulazu u shopping centre i druge objekte nalaze zaštitari i okviri slični onima na aerodromu zbog sigurnosti građana zato što je Istanbul doživio teroristički napad u ožujku 2016. godine.
  • Prilikom posjete Grand Bazaara budite spremni na velike gužve i za nadmetanje u cijenama koje nisu fiksne.
  • Turska kuhinja je vrlo zanimljiva i specifična jer ima puno različitih utjecaja. Hrana je bogatog okusa čak i u najjednostavnijim jelima.

Kada jednom posjetite ovaj šareni grad pun života, okusa i mirisa zasigurno ćete ostati  oduševljeni i poželjet ćete se vraćati opet i opet. 

Comments are closed.