Press "Enter" to skip to content

Inflacija najviša u posljednjih 40 godina, ministar Marić: “ne sjedimo prekriženih ruku”

Izvor: Forbes

Najviša inflacija u posljednjih 40 godin

  Posljednjih nekoliko mjeseci građani Hrvatske svjedočili su povišenju cijena od goriva, hrane, struje plina. Primjerice cijene plina rastu do 86 posto, a računi su veći za 2700 kuna. Ne pate samo građani već isto tako i opskrbljivači se bune protiv toga jer prijeti i njihov propast. Porast od 86 posto je do sad rekordan. A, razlog za poskupljenjem kod hrane je pandemija koja je zahvatila cijeli svijet. Korona je tako zaslužna za poskupljenje hrane do čak 50 posto. Lockdownovi,  nagli rast potražnje, kolaps s kontejnerima, klimatske promjene doveli su do poskupljenja hrane. Cijene goriva nedavno su opet išle gore tako je benzin poskupio za do 12 kuna, dizel za do 10,5 , a spremnik LPG-a za 1,5 kunu.  Prema statistici Trading Economicsa godišnja je stopa inflacije u Hrvatskoj posljednjih šest mjeseci porasla na 5,5 posto u prosincu 2021. To je  to najviša stopa od listopada 2008. Cijena hrane i bezalkoholnih pića (7,9 posto u odnosu na 5,7 posto u studenom) i transport (11,4 posto prema 12,2 posto).  Gorivo i mazivo je poraslo za čak 22, 5 posto. Dodatni pritisak na povećanje dolazi od troškova stanovanja i komunalnih usluga (3,2 posto naspram 3,5 posto) te restorani i hoteli (4,5 posto prema 4 posto). Stručnjaci navode da je glavni  razlog  je kaos u lancu opskrbe koji je došao do vrhunca prošlog ljeta. I sve dok je skuplje i potrebno je više vremena za transport dobara  diljem svijeta, veći će se troškovi prijevoza vjerojatno prenijeti na potrošače. Neki stručnjaci tako navode da će se do kraja 2022.  situacija smiriti dok neki tvrde da je pred nama dugi niz godina ekonomskog oporavka.

Vladine mjere

  Ministar financija Zdravko Marić je prošlog tjedna izjavio da u vladi ne “sjede prekriženih ruku” te da se prati razvoj situacije oko rasta cijena, a fokusira se prvenstveno na gorivo. Premijer Plenković je najavio i da će  Vlada donijeti mjere koje bi građanima i gospodarstvu olakšale poskupljenje struje i plina. Do 1. travnja neće doći do porasta cijene struje ni plina, a moguće su izmjene u zakonu kako bi se izbjegle visoke cijene. Premijer predlaže i o mogućnosti smanjenja stope PDV-a na gorivo.

Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Komentari građana

 U komentarima na stranici od 24 sata građani se ne slažu s Vladinim mjerama jer smatraju da  bi se PDV mogao smanjiti, a istovremeno povisiti cijene. Građani smatraju da će cijene  hrane, plina, struje i goriva još više porasti uspoređujući situaciju u Hrvatskoj sa drugim državama. Neki građani upućuju da bi Vlada trebala poduzeti više mjera što se tiče goriva kod kojeg je zabilježen ogroman porast cijena.