Izašao najnoviji punk rock dokumentarac - Punk in drublic!

Punk in drublic, dugo iščekivani punk rock dokumentarac kojeg je osmislio Fat Mike, napokon je ugledao svijetlo dana. Naime, 21. siječnja 2022. godine, objavljen je preko Fat Wreck Records koji je, pretpostavljam da ste shvatili po imenu, osnovao i sam Fat Mike, a režirao Alfredo M. R. Vicente. Frontmen benda NOFX, Fat Mike, upario je craft pivo s “teškašima” punk rock scene poput Bad Religion, Pennywise, Rancid, The Offspring, Descendents, Less Than Jake i The Interrupters kako bi stvorio neusporedivo i nezaboravno glazbeno iskustvo.

Dokumentarac priča priču o turneji festivala kroz njegove prve tri godine, a temelji se na ekskluzivnim intervjuima, snimkama iz backstagea i nastupima uživo. Također se bavi utjecajem i odjekom kontroverzne šale koja je ugrozila postojanje festivala.

Izvor: isječak iz dokumentarca

Dokumentarac počinje vrlo bazično s pitanjem – Što je za vas punk rock? Na njega odgovaraju razni akteri s punk scene poput Fat Mikea, Greg Graffina, Milo Aukermana itd. Nakon klasične uvodne špice kako ja volim nazvat svaki intervju ikad s obzirom da većina njih počinje s tim pitanjem, protagonisti nastavljaju s opisivanjem samog festivala i kako ga oni doživaljaju usporedno ispreplićući svoje dogodovštine s turneja. 

Kvalitetni kadrovi i mjesta na kojima se odvijaju intervjui, uronjeni su u dinamičnu promjenu kadrova samog festivala i snimki uživo na kojima se može vidjeti srž i razlog osnivanja ovog festivala. Društvo, zezancija, smijeh i zajedništvo. Zapravo i većina toga što predstavlja sam punk rock community. 
Nakon kraćeg upoznavanja s festivalom, sudionici počinju hvaliti jedni druge što je zapravo interludij u, po meni, glavnu temu ovog dokumentarca, a to je kontroverza šala Erica Melvina i Fat Mikea na festivalu “Punk Rock Bowling & Music Festival” u Las Vegasu.

Izvor: KTNV Channel 13 Las Vegas - YouTube isječak

Prije nego počnem pisati o kontroveznoj šali, htio bih da imate na umu kako je NOFX bend koji na bini nema dlake na jeziku i veliku većinu toga kažu kako bi zabavili publiku pa na jedan način djeluju kao stand up komičari između pjesama. Njihove šale su dosta gadljive, seksualne, bezobrazne, glupe, ali na kraju dana smiješne, a za sebe kažu kako smatraju da na njihove koncerte nebi trebala dolazit djeca iz očitih razloga. 

Naime, 2018. kada su svirali na već spomenutom festivalu, Eric Melvin, gitarist benda, htio se našaliti na pucnjavu koja se dogodila nekoliko dana ranije na country festivalu pa je na bini izjavio da vas u Vegasu upucaju jedino ako ste country fan. Publika nije odma shvatila što je pisac htio reći te je vidno negodovala nakon čega ga je Fat Mike htio “spasiti” pa je još više uronio u problem izjavivši “Ako ništa, bar su bili country fanovi, a ne punk rock fanovi”. Ovdje dolazimo do moralne dileme je li u redu ovako nešto izjaviti ili ne, ali to bi onda bila tema za neki drugi članak.

Nakon ove izjave režiser dokumentarca Alfredo Vicente govori kako su se povukli svi sponzori s festivala te su u dogovoru s NOFX-om bili prisiljeni izbaciti NOFX sa zapravog svog festivala. Zbog kontroverzi, u Americi nisu svirali godinu dana te ih nitko nije htio bukirati, ali kada se vatra rasplamsala, uz njih su tu ostali vjerni fanovi kojima je očito bilo dosta današnje cancel kulture koja sve više uzima maha. Festival su otvorili sa svojom možda i najboljom pjesmom “The Separation of Church and Skate” koja ima fenomenalan prijekopotrebni stih za debatu među današnjim punkerima – “When did punk rock become so safe?”

Izvor: Isječak iz dokumentarca
Izvor: isječak iz dokumentarca

Dokumetarac završava u revijalnom tonu ponavljajući filozofiju i srž punka u kojoj nema mjesta autoritetu koji gazi sve pred sobom, u kojoj se danas moramo pobuniti protiv establishmenta i nemilosrdnog kapitalizma te najvažnije u kulturi u kojoj je pojedinac sve bez obzira na spol, nacionalnost, boju kože ili seksualnu orijentaciju. To je punk koji se mora gajiti i na kraju scena koja se mora predstavljati.

Ukupno otvaranja 218