Press "Enter" to skip to content

“Eroica” u Zagrebu


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u ponedjeljak 30. studenoga u 19 sati svojoj će publici predstaviti izvornu verziju Beethovenove Treće simfonije – Eroice.

Foto: Marta Bratoš

Glazbena večer pod vodstvom maestra Nikše Bareze i orkestra Opere HNK hrvatskoj publici donosi jedinstveno iskustvo intimne izvedbe jednog od najslavnijih skladateljevih djela, koje pomiče granice simfonije kao vrste te se često smatra i prvom simfonijom romantizma. Intimnoj će atmosferi pridonijeti znatno smanjen broj članova orkestra, što nikako neće umanjiti kvalitetu izvedbe; “Izvedbe s velikim brojem glazbenika uz puno polaganija tempa od zadanih, prebacuju tu simfoniju u neka druga vremena. Mislim da je potrebno da se u Zagrebu čuje u izvornoj verziji”, rekao je maestro Bareza.

Foto: Marta Bratoš

Maestro dalje pojašnjava kako je do takve odluke došlo: “Imao sam u Bečkoj nacionalnoj knjižnici na raspolaganju orkestralni materijal s praizvedbe i neke male naznake upisane Beethovenovom rukom, što me je posebice dirnulo. Dirigirao sam tu izvornu verziju prošle godine na Saksonskom festivalu Mozart, s festivalskim orkestrom sastavljenim od članova vrhunskih njemačkih orkestara. Nakon prvoga pokusa svi smo bili oduševljeni kako je Eroica na nas djelovala, što je poslije podijelila i publika s nama”, pojasnio je Bareza.

Svi gledatelji koji su kupili ulaznice za operu Carmen koja je trebala biti izvedena 30. studenoga, no otkazana je zbog epidemioloških mjera, imaju slobodan ulaz na izvedbu Eroice. Ulaznice se mogu zamijeniti na blagajni HNK, prije početka koncerta.

Comments are closed.