Press "Enter" to skip to content

Erupcija vulkana u Tongi : katastrofa bez presedana

Tonga, pacifička država između Samoe i Fidžija, Prijateljsko otočje, kako ju je nazvao James Cook, prošli tjedan našla se prekrivena pepelom. Naime, podmorski vulkan je eruptirao, te izazvao tsunami, a potom je otočjem zavladao komunikacijski mrak jer je oštećen glavni kabel koji otoke povezuje s ostatkom svijeta. Komunikacija je bila danima otežana. Situaciju je dodatno otežala činjenica da je zračna luka bila prekrivena pepelom, slojem od 10 centimetara na samoj pisti. U međuvremenu zračna luka je očišćena. Humanitarnu pomoć su prvi poslali Novi Zeland i Kina, pitku vodu koje najviše nedostaje.

Premijer Tonge Siaosi Sovaleni rekao je da su ogromna vulkanska erupcija i tsunami koji su se dogodili prošlog vikenda prouzročili katastrofu bez presedana. Tri osobe su poginule, a većina kuća je uništena kao i poljoprivredna zemljišta, pa prijeti i nestašica hrane.

Prema riječima stručnjaka, erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vjerojatno je najveća erupcija zabilježena od erupcije Pinatuba na Filipinima 1991. godine. Procjena se temeljila na modeliranju GNS Sciencea, novozelandskog instituta za geološka istraživanja, priopćilo je ministarstvo.

Erupcija je prouzročila golem udarni val koji je zahvatio čitav planet putujući nadzvučnom brzinom od 1231 km na sat, objavio je novozelandski državni Institut za istraživanje mora i atmosfere.

Comments are closed.