Press "Enter" to skip to content

Euro otkriva koliko su Hrvati zapravo siromašni 

Od 1. siječnja 2023. Republika Hrvatska je službeno ušla u Eurozonu i službena valuta je postala euro. Osim navikavanja na novu valutu i zaokruživanje cijena uz povećanja radi inflacije Hrvati sada vide koliko su njihove plaće i mirovine niže od plaća u ostatku Europe, a posebice kod susjeda Slovenaca, s kojima se jako volimo uspoređivati. 

U Hrvatskoj od početka ove godine minimalna plaća iznosi 560 eura, dok je u Sloveniji minimalac 1074 eura, a u Njemačkoj minimalna plaća iznosi 1621 euro. Njemački umirovljenici također uživaju veliku mirovinu koja u prosjeku iznosi 910 eura, dok slovenska iznosi 660 eura, a Hrvati su na sramotnih 346 eura po prosječnom umirovljeniku.  

Na ove podatke ćete možda reći da su troškovi života u tim zemljama mnogo viši, ali niti to nije istina. Ulaskom Hrvatske u Schengen zonu Hrvati su pohrlili shopping u Sloveniju jer su tamo namirnice jeftinije. Ovih dana društvenim mrežama kruže tablice koje uspoređuju cijene u Hrvatskim i Slovenskim trgovinama i dolazi se do zaključka kako su slovenske košarice poprilično jeftinije od hrvatskih. Bitno je naglasiti da proizvodi koji su jeftiniji u Sloveniji nisu samo trgovački ili povoljniji brendovi, već se tu radi o proizvodima renomiranih proizvođača. Naravno, Slovenija je manja zemlja koju je lakše opskrbljivati pa su i trošarine niže, također Slovenija ima proizvodnju radi koje nije toliko ovisna o uvozu kao Hrvatska. Dolaskom eura Hrvati shvaćaju koliko su zapravo siromašniji od susjeda i europskog standarda i to je građanima bolji pokazatelj od raznih podataka svjetskih banaka jer to sada na žalost osjećaju na svojoj koži. Dobra vijest je barem da većini građana Republike Hrvatske kupovina u susjednim zemljama gdje su namirnice jeftinije nije ni strana ni daleka, a sada su barem Europske granice otvorene, to jest više ne postoje. 

Comments are closed.