Press "Enter" to skip to content

Evo što se dogodi kada Plenkovića nazovete jadnikom

Policija je u petak 21. siječnja, na području Zadarske županije privela 72-godišnjaka Mladena Ćustića zbog komentara na Facebooku s kojim je iskazao nezadovoljstvo premijeru Andreju Plenkoviću. Komentar prenosimo u cijelosti: “Triba ga dočekati pokvarenim jajima njega i njegove poltrone, nitko nije toliko ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik.”

Izovr: isječak s RTL-a

“Policija je reagirala u skladu sa zakonom”

Slučaj je prokomentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: “Policija je reagirala u skladu sa zakonom, ne prima nikakve naloge i dok sam ja ministar, neće primati političke naloge. Proveli su kriminalističko istraživanje na temelju objava i, pretpostavljam, nekih drugih saznanja. Policija je postupala i postupa u skladu sa zakonom”

Nadodaje kako: “Mi smo pravna država, ako ima policija neku osnovu sumnju, onda je ona treba predočiti onima koji donose odluke. Nije policija ta koja odlučuje i presuđuje”

Na pitanje smiju li se političari kritizirati, odgovorio je apsolutno.

Izvor: službeni Facebook profil Davora Božinovića

Prekršio zakon star 30 godina koji sankciju izriče u njemačkim markama

O Mladenovom privođenju se oglasila i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović-Einwalter: ”Mi smo već otvorili predmet, to je pitanje sudskog postupka jer sada će zapravo odlučivati sud, ali ono što ovdje vidimo je da to jest pitanje slobode i izražavanja”.

Objavom komentara prekršen je zakon koji je protivan standardima Europskog suda za ljudska prava, ističe pravobraniteljica: “Ono što smo vidjeli jest da je optužni prijedlog podnesen u odnosu na vrijeđanje i omalovažavanje. To je članak 17 jednog starog Zakona, donesenog 1990. godine, zadnji put mijenjanog 1994. godine, gdje su sankcije još uvijek u njemačkim markama”.

Izvor: službena stranica pučke pravobraniteljice

Priveden bez da su se stekli zakonski uvjeti

U gostovanju na N1 televiziji odvjetnik Anto Nobilo komentirao je kako je cijelo privođenje apsolutno nepotrebno: “To je policijska akcija, ali problem je u tome što je nezakonita akcija. Oni su uhitili ovog čovjeka u Zadru premda se nisu stekli zakonski uvjeti. Zakon o prekršajima kaže da se može nekoga uhititi ako ga se zatekne u izvršenju prekršaja protiv javnog reda i mira”

Nobilo je istaknuo kako je ovo situacija koja ide na političku štetu Plenkovića: “Njemu je ovo politička šteta, ali zabrinjava obrana ministra unutarnjih poslova, koji to brani čvrsto. (…) Mogu shvatiti da je na vrhu donesena odluka ‘zaštitimo premijera, ono s grudom nam se nije smjelo dogoditi’. Međutim, oni koji su to provodili, to je politička odluka na vrhu.”

Izvor: isječak iz gostovanja na N1 televiziji

“Ako ne budem smio govoriti u ovoj državi, onda ja nemam državu”

Nakon puštanja iz pritvora u medije je izašao i sam Mladen Ćustić koji se osvrnuo na policijski postupak: “Prva moja spoznaja od policije je bila da sam ja prijetio premijeru. I ja sam ih pitao neka pročitaju u mom komentaru gdje piše baciti, gađati, ubiti, bilo što. Ako je prijetnja dočekati, ja sam njega mogao dočekati s jajima u džepu. Onda su oni vijećali ponovno, dakle, ponovno su se dogovarali, onda su došli do zaključka, nakon sat vremena, da nije prijetnja, nego je uvreda”

Ćustić je izjavio kako cijelo vrijeme boravka u policijskoj postaji nije ništa jeo ni pio te da je u zatvoru sreo još jednog čovjeka privedenog zbog komentara o Plenkoviću.

Riječ je o Hrvoju Vrkiću, 49-godišnjem branitelju koji je kao i Ćustić putem Facebook-a svojim komentarom “uvrijedio” premijera: “Udri munjo, pukni grome… zar i ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”

Dok Europski sud za ljudska prava ovakve komentare koji vrijeđaju, šokiraju ili omalovažavaju svrstava u kategoriju prava na slobodu izražavanja, naša država uredno podiže optužnice.


Comments are closed.