Press "Enter" to skip to content

“Fancy” doručak kod kuće

Jedna stara narodna kaže: „Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju“. Doručak je najvažniji obrok u danu, kojeg nitko ne bi trebao preskakati. Opskrbljuje nas energijom za cijeli dan. Mnogi ljudi griješe kada pri raznim dijetama preskaču doručak. Samim time, gladniji su tijekom dana i češće posežu za obrocima u kasnim satima.

Za kombinaciju avokada, jaja i tosta sigurno ste čuli, a i vidjeli na raznim fotografijama, posebice na Instagramu, upravo zbog fotogeničnosti namirnica u kompletu. U restoranima košta kao „suho zlato“ (najčešće, čast iznimkama), a prava cijena tih namirnica pristupačna je i studentskom džepu. Osim što se brzo spremi, ovo je zdrava kombinacija koja pruža energiju za cijeli dan. Avokado je prepun omega-3 masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminom E, C i B6, kalijem, … Trebamo li dalje nabrajati?

Sve što vam treba za ovaj obrok je nekoliko namirnica.

Izvor: feelgoodfoodie.net

Sastojci (za dvije osobe):

 • 1 avokado (što zreliji – prepoznat ćete ovakav jer je tamniji iznutra i mekši)
 • 2 jaja (jedno po osobi)
 • kruh ili tost
 • maslinovo ulje
 • limunov sok
 • začini po izboru: sol, papar, čili, češnjak u granulama, …
 • po želji: češnjak, luk, aceto balsamico, chili flakes, …

Priprema:

 1. Za početak, potrebno je očistiti avokado od kore i zgnječiti ga vilicom dok ne bude glatka smjesa. Nakon toga dodaju se začini po želji, maslinovo ulje i limunov sok. Tko voli može dodati i sjeckani češnjak i luk. Sve dobro promiješajte i dodajte neki od začina ako vam nešto nedostaje.
 2. Nakon toga, tostirajte kruh ili tost.
 3. Namažite avokado na kruh.
 4. Jaje možete pripremiti na nekoliko načina: tvrdo kuhano, „na oko“, kajgana ili poširano*. Kada spremite jaje dodajte ga na kruh/tost.
 5. Posolite, dodajte chili flakes, aceto, maslinovo ulje … što god želite!
 6. Spremno za jelo!

*Poširano jaje vrlo je jednostavno za pripremiti. U lonac dodajte vodu i 3 žlice jabučnog ili alkoholnog octa. Kada voda uzavre, temperaturu na štednjaku spustite na nisku i jednom žlicom napravite „vrtlog u vodi“. Ubacite jedno po jedno jaje u taj „vrtlog“. Važno je da prije ubacivanja svako jaje razbijete u zasebnu malu zdjelicu da žumanjak ne pukne. Kuhajte oko 2 minute i 40 sekundi. Procijedite žlicom za cijeđenje i stavite na kruh na kojem ste prethodno namazali avokado. Poširano jaje treba zadržati tekući žumanjak. Ovo je vidljivo kada jaje prerežete. To je to!

Izvor: privatna arhiva
Izvor: privatna arhiva

Comments are closed.