Press "Enter" to skip to content

Film “Palikuća” scenarista i redatelja Davida Gaše, osvojio publiku Zagreb Film Festivala

Mladi redatelj, David Grašo te njegov nagrađivani kratki igrani film naziva „Palikuća“, zasigurno je ostavio dojam začuđenosti nakon odgledanog filma. Rastrojena Jagoda kao glavna uloga u pomalo klaustrofobičnom kratkom jedanaesto minutnom igranom filmu, nastoji izaći iz svoga stana.

Jednostavna radnja ovoga filma odvija se u par scena kao što su hranjenje mačka te spremanje odjeće koju glavna glumica Jagoda pomno odabire kako bi se odjenula za dugo očekivani izlazak iz stana.

U filmu nema dijaloga ali se cjelokupni fokus naslanja na audio-vizualni sadržaj što pojačava fokus i u jednu ruku zbunjenost tijekom gledanja filma. Kadrovi snimatelja Tin Ostrošića, protežu iz gotovo par uglova stana, a kamera postepeno „klizi“ kroz prostor kako bi se dobila dubina hodnika koji nosi glavni kadar. Također, sama pohvala ide i za svjetlosne efekte kojima se naglašava doba dana odvijanja radnje ali i prostornog ambijenta. Film svojom svakodnevnim izborom radnje postavlja pitanje psihičkog stanja osobe, a prikazom se nastoji dokučiti vanjski i unutrašnji svijet te možemo zaključiti doza bojaznosti izvanjskog svijeta. Lana Barić kao glavna uloga odradila je sjajan glumački posao. Glumičina mimika i suptilne geste, zajedno sa šumovima vodile su cijelu radnju filma.

Osim genijalne ideje nagrađivanog redatelja te neuobičajenog izbora vrste filma, glumačka improvizacija se može osjetiti. Sama pohvala redatelju za odlučnost i ulazak u rizik s nedijaloškim ali uvelike inspirativnim filmom u vidu zvučnih i vizualnih segmenata, čije zasluge odnosi dizajner zvuka Dino Ljuban.

Comments are closed.