Press "Enter" to skip to content

Filmovi Renate Lučić nastavljaju nizati nagrade

Facebook

“Scenarij za film sam napisala još prije tri godine kada sam išla na prijemni za Akademiju. No, kako te godine nisam upala taj scenarij je ostao stajati negdje u ladici i obećala sam sama sebi da ću jednom napraviti taj film.”, o nastanku nagrađivanog filma govori Lučić.

“Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način”, napisao je slavni ruski autor Lav Tolstoj. Upravo ovu njegovu slavnu izreku, putem malih ekrana, oživjela je mlada hrvatska redateljica Renata Lučić.  Njen kratkometražni igrani film Peti kat lijevo javnosti je predstavljen 2018. godine u sklopu Zagreb Film Festivala, a nakon toga je višestruko nagrađivan. Njegova autorica s partnerom i producentom Filipom Filkovićem djeluje kao produkcijski duo naziva More-Magnets. Osim ovog, svijetu već poznatog dramskog filma, Lučić iza sebe broji i nekoliko dokumentarnih filmova, poput filma Kol’ko god nas noge nose, ali i nekolicinu glazbenih spotova.

Facebook

Peti kat lijevo film je o izmišljenom događaju, no on je ipak inspiriran stvarnim likovima. O okosnici realnosti, redateljica otkriva: “svaki film koji radim ima nešto autobiografsko u sebi. Mislim da je tako kod većine redatelja. Volim raditi filmove o temama koje su mi jako poznate ili o situacijama kroz koje sam na neki način prošla ili prolazim.” Radnja filma odvija se u zagrebačkom stanu, a film broji četiri lika, od kojih su tri utjelovljena već poznatim glumačkim imenima. Hvaljeni hrvatski glumci Tena Nemet Brankov, Urša Raukar i Alen Liverić i ovoga puta svoje uloge su odigrali s lakoćom. Slično je pošlo za rukom i talentiranoj hrvatskoj glazbenici Dunja Ercegović, većini poznatijoj kao Lovely Quinces. Za njenu prvu filmsku ulogu zaslužna je čista slučajnost. Mlada redateljica o toj slučajnosti kaže: “Bila sam vani s ekipom i vidjela sam Dunju te sam rekla frendu da tako želim da izgleda moj lik u filmu. Frend se pobrinuo i spojio me s njom te sam odlučila da će ona biti Maja.”

Croatia film

Ovaj dramski film u samo 15 minuta otkriva mnogo, pa tako i obiteljske probleme u sferi roditeljstva i neshvaćenih vizija djece. Radnja filma bavi se dolaskom Majinih roditelja u posjetu kćeri, a ono što bi trebalo biti lijepo obiteljsko druženje, zapravo ima svoju mračnu stranu. Za ovih besprijekornih 15 minuta filmske trake bilo je potrebno odvojiti čak godinu dana rada, otkriva Renata Lučić. Unatoč dugotrajnom radu, ostvarenje vizije još nije gotova stvar. Mlada redateljica sa svojim partnerom razvija još dva scenarija koji će biti svojevrsni nastavci ovog filma. Mnogi filmoljupci nestrpljivo iščekuju najavljenu trilogiju.

Comments are closed.