Press "Enter" to skip to content

Filmski osvrt: “Život je more”

“Mar Adentro” (eng. The Sea Inside) španjolska je drama iz 2004. godine u kojoj se prikazuje odnos religije i smrti te postavlja pitanje ozakonjenja eutanazije. Film je režirao Alejandro Amenábar (Abre los Ojos, The Others), a u glavnim su ulogama: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas. Taj biografski film temelji se na istinitom slučaju španjolskog kvadriplegičara Ramóna Sampedra, čovjeka koji je 1968. godine kao mladić skočio u plitko more i slomio kralježnicu te ostao oduzet od vrata na niže.

imdb.com


Životna priča istoimenog lika donosi borbu/kampanju od 28 godina, 4 mjeseca i nekoliko dana za izbor prava na dostojanstveni završetak života. Film istražuje Ramónove veze s dvije žene: Julijom, odvjetnicom koja podupire njegov cilj i Rosom, koja ga želi uvjeriti da vrijedi živjeti. Unatoč svojoj želji da umre, Ramón je naglašavao kako se radi isključivo o njegovoj osobnoj bitki i izboru. U scenama se ne nameću nikakvi stavovi ni predrasude, dakle nije poticaj za ostale u smjeru razmišljanja o samoubojstvu. Naprotiv, on zagovara ljubav prema životu i njegovanje prijateljstva. Iako se nije mogao sam kretati, imao je neobičnu sposobnost da pokreće druge što je najbolje prikazano u krupnim kadrovima punim inspirativnih riječi.

filmaffinity.com


Osvojivši preko 60 nagrada, od kojih valja spomenuti: čak četrnaest (od 15 nominacija) nagrada Goya, nagradu za najbolju režiju i najbolju mušku glumačku izvedbu, a isto tako i recentni Zlatni globus za najbolji strani film. Također, kao najbolji prepoznati su i nagrađivani: fotografija, glazba, scenarij, make-up. Kao kruna, slijedi „Oscar“ za najbolji film s ne engleskog govornog područja.


Film od početka ide in medias res, to jest izravno je usredotočen na problem, a nadrealni prizori letenja iz ptičje perspektive s prikazom krajolika ili uznemirujuće dirljivog razvoja svojevrsnog ljubavnog trokuta radnju dodatno oplemenjuju. Tematika ne samo da je bezvremenska, nego još uvijek gotovo tabu. Ipak, ovim umjetničkim djelom potaknulo se veliko pitanje o eutanaziji te mogućem životu poslije smrti.

Comments are closed.