Press "Enter" to skip to content

Financijska pismenost za studente: Kako upravljati budžetom i izazovima trošenja ​

Foto: Pexels (maitree rimthong)

Ulaskom u studentski svijet napuštamo svoju zonu komfora i otvaramo vrata novom i dinamičnom iskustvu, posebice ako studiramo u drugom gradu. Takav prijelaz donosi nove izazove koje svaki student treba uspješno savladati. Jedan od izazova koji studentima zadaje prave muke jest financijska pismenost. Stoga, mnogi studenti često postavljaju pitanje – kako pravilno i uspješno upravljati svojim studentskim budžetom? U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći rasporediti novac do kraja mjeseca, a možda usput i uštedite.

Postavite prioritete

Kako biste vješto upravljali svojim studentskim budžetom, ključno je odmah postaviti prioritete i odrediti koliko novca je potrebno za važne troškove poput stanarine, režija i hrane, a tek nakon toga na red dolaze oni manje bitni troškovi. Oni manje financijski spretni potroše novac na nepotrebne stvari, i onda pokušavaju platiti ono što im je bilo najvažnije novcem koji je već izgubljen. Tako nastaju dugovi koji su se vrlo lako mogli spriječiti.

Foto: Unsplash (Brett Jordan)

Pratite svoje troškove

Ovaj savjet je vrlo jednostavan za primjenu. Svaki dan zabilježite svoje troškove na papiru ili ih unesite u aplikaciju za bilješke na mobilnom uređaju. Tako ćete imati najboji uvid u to gdje odlazi vaš novac. Također, lakše možete uočiti u kojim područjima previše trošite i gdje biste mogli uštedjeti.

Foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Koristite popuste

Uvijek je lijepo uštedjeti na nečemu zahvaljujući popustima, a mnoge tvrtke studentima nude posebne popuste na različite usluge i proizvode kako bi smanjili troškove i tako bolje upravljali svojim financijama. Također, online možete pronaći neke od aplikacija koje će vam pomoći pri štednji u kupovini:

 

Ne raspolažite "zamišljenim" novcem

Izbjegavajte korištenje bankovnih pogodnosti koje omogućuju ulazak u “dozvoljeni” minus. Neke banke tu opciju nameću kao odličnu pogodnost za studente, ali takvi “benefiti” stvaraju dojam mogućnosti upravljanja dodatnim novcem, iako to zapravo nisu naša sredstva. Kad se nađemo u takvoj situaciji, suočeni smo s dodatnom brigom oko vraćanja duga, a uz sve izazove koje donosi studentski život, važno je smanjiti financijski stres što je više moguće.

Foto: Pexels (Monstera Production)

Studentski poslovi

Ukoliko ste u mogućnosti i imate višak vremena, studentski poslovi su uvijek dobar potez. Na taj način, uz studiranje, ćete stjecati radne navike, a ono najvažnije – imat ćete vlastite prihode zbog kojih će vaš novčanik biti zahvalan.

Foto: Unsplash (Alexander Mils)

Comments are closed.