Press "Enter" to skip to content

Five Nights at Freddy’s: Noćne more oživljene na platnu

Foto: Five Nights at Freddy’s/Facebook

Film „Five Nights at Freddy’s“ pruža jezivo filmsko iskustvo koje uspješno prenosi napetost i strah iz popularne serije videoigara na veliko platno. Režirala ga je Emma Tammi koja je uspješno obuhvatila atmosferu igre, donoseći noćne more animatronika u život uz impresivne vizualne efekte i jezivu glazbenu podlogu. Pažnja prema detaljima u rekreaciji ikoničnog Freddy Fazbear’s Pizza postavlja temelje za stvarno oživljavanje horor iskustva.

Film održava stabilan ritam, držeći gledatelje na rubu sjedala dok se protagonist, noćni zaštitar Mike Schmidt [Josh Hutcherson], kreće kroz noćne more pokušavajući usput spasiti svoju mlađu sestru Abby [Piper Rubio] uz pomoć policajke Vanesse Monroe [Elizabeth Lali]. Napeto postavljene sekvence izvrsno su izvedene, koristeći kombinaciju sablasnog osvjetljenja, pametnih kuteva kamere te jezivih zvučnih efekata kako bi izgradili napetost. Jedna od iznimnih značajki filma je pažljiva pozornost posvećena rekreaciji animatroničkih likova koji opsjedaju pizzeriju. Animatronici poput Freddyja Fazbeara i zeca Bonnieja su vrlo uvjerljivi, ostajući dosljedni sablasnim dizajnima koji su postali sinonim za franšizu. Upotreba praktičnih efekata dodaje dodatni sloj autentičnosti, čineći da se publika osjeća kao da su zaista zarobljeni u ukletoj pizzeriji zajedno s likovima.

Foto: Patti Perret/Universal Pictures

Scenarij, napisan od strane tvorca serijala igrica Scotta Cawthona, uspješno balansira horor i napetost s trenucima neočekivanog humora. Film se ne suzdržava od tamnijih tema iz izvornog materijala, ali također pruža nekoliko dobro tempiranih komičnih predaha, sprječavajući napetost da postane preopterećujuća.

I dok film uspješno obuhvaća srž „Five Nights at Freddy’s“ svemira, neki bi mogli smatrati radnju predvidivom. Elementi iznenađenja, iako učinkoviti, mogli bi djelovati pomalo prečesto korišteni, više usmjereni prema konvencijama horor žanra nego pružanju inovativne priče. Osim toga, razvoj likova, iako pristojan, mogao bi biti snažniji, budući da će publika možda teško emocionalno ulagati u putovanje protagonista.

Na subjektivnoj razini, uspjeh filma uvelike ovisi o poznavanju serije igara. Obožavatelji „Five Nights at Freddy’s“ vjerojatno će cijeniti vjernu adaptaciju i uživati u uzbuđenju gledajući svoje omiljene likove na velikom platnu. Međutim, oni koji nisu upoznati s igrom mogli bi smatrati da film nema isti utjecaj, jer se narativ temelji na razumijevanju mehanike igre.

Film uspješno prenosi horor igre na kino platno, pružajući vizualno uzbudljivo i napeto iskustvo. Iako možda ne donosi revolucionarnu priču, obožavatelji franšize će pronaći zadovoljstvo u vjernoj adaptaciji, a čak i novopridošlice mogu uživati u atmosferi i elementima iznenađenja filma.

Comments are closed.