Press "Enter" to skip to content

Focaccia – recept za domaću talijansku pogaču

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 180 min

Pečenje: 25 min na 180 °C

Focaccia je tradicionalni talijanski kruh sličan pizzi, poznat po mekanoj teksturi i bogatom okusu maslinovog ulja. Ovaj kruh obično ima debelu koru, a na vrhu su prisutne karakteristične rupe ili udubljenja. Focaccia se često posipa solju, svježim ili sušenim začinima, poput ružmarina, te dodatkom maslinovog ulja, što pridonosi njezinoj bogatoj aromi.

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 1 vrećica kvasca
  • 1.5 dl vode
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • Sol
  • 15-ak maslina i cherry rajčica

Priprema:

Pomiješajte suhi kvasac, šećer i toplu vodu. Pustite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira i pojave mjehurići.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

Stavite tijesto u posudu i pustite dok se ne udvostruči u veličini (minimalno 180 minuta).

Zagrijte pećnicu na 220 °C, ali smanjite na 180°C kada ubacite tijesto.

Premjestite tijesto na posudu za pečenje i po vrhu dodajte masline i cherry rajčice. Po želji dodajte još malo krupne morske soli.

Pecite na 180°C oko 25 minuta ili dok ne vidite da je gotovo.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi prije posluživanja.

Dobar tek!

Comments are closed.