Press "Enter" to skip to content

Glumci poslali otvoreno pismo Vladi: “Samostalni umjetnici u lošoj su situaciji”

Foto: facebook.com/hnk.hr

165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta te 14 udruga u kulturi ovih su dana potpisali otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću te ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u kojem skreću pozornost na diskriminacijske odluke o potporama radnicima u kulturi. Potpisnici ovoga pisma upozoravaju na lošu situaciju u kojoj su se našli njihovi kolege i kolegice samostalni umjetnici i kulturni radnici u uvjetima koje je uzrokovala pandemija korona virusa.

Naime, glumci smatraju da Vlada Republike Hrvatske kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svih subjekata u gospodarstvu, dok su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni koji su članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika, Vladine potpore dobili samo za prva tri mjeseca pandemije čime ih se dovelo u situaciju egzistencijalne ugroženosti. Potpisnici pisma ističu kako im je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa slobodne umjetnike koji su u ovoj teškoj situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično prepušteni samima sebi bez ikakve zaštite.

 

Potpisnici pisma: „Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju kao i ostali sektori“

Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć. Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna“, poručuju potpisnici pisma.

Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije. Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji“, zaključili su u svojemu pismu glumci, zaposlenici zagrebačkih kazališta i udruge u kulturi.

Pismo su potpisali glumci i zaposlenici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačkog kazališta mladih, Kazališta Komedija, Kazališta Kerempuh, Kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Zagrebačkog kazališta lutaka i Kazališta Žar ptica, a supotpisuju ga i razne kulturne udruge poput Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih redatelja te Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

 

Ministarstvo: „Ne slažemo se s tvrdnjama glumaca da su mjere diskriminatorne“

Foto: vlada.gov.hr

Ministarstvo kulture i medija reagiralo je na upućeno pismo glumaca pa su tako iznijeli kako je cijelim nizom mjera kao i velikim brojem ad hoc natječaja Ministarstvo osiguralo novac za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora. Nadalje, iz Ministarstva navode kako se ne slažu s tvrdnjama glumaca po pitanju toga da su poduzete mjere diskriminatorne te da suosjećaju s brojnim samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture koji su se našli u veoma teškoj situaciji uslijed pandemije korona virusa.

Iz Ministarstva naglašavaju kako su različitim mjerama od početka korona krize nastojali ublažiti posljedice na materijalni status umjetnika pa su tako u okviru rebalansa osigurali 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru te 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

“Tijekom cijelog ovog razdoblja, sektor kulture obuhvaćen je linearnim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu. Drugim riječima, zaposlenici tvrtki ili umjetničkih organizacija koji mogu dokazati pad prihoda zbog okolnosti pandemije imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta“, poručuju iz Ministarstva, dodajući kako su paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima nastavili s objavom i provođenjem javnih poziva i natječaja kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u području kulture.

 

Obveza nam je voditi brigu o svim umjetnicima

Iz Ministarstva navode kako je njihova obveza voditi brigu i neprestano biti u komunikaciji sa svim umjetnicima kako bi im omogućili prostor i uvjete za njihovo djelovanje, neovisno o njihovom statusu i vrsti umjetničkog izričaja ili razini vidljivosti u društvu. Ministarstvo vjeruje kako su u najvećoj mogućoj mjeri kroz različite mjere uspjeli zahvatiti čitav kulturni i medijski sektor, vođeni željom da te mjere budu dostupne prije svega onima najugroženijima, a istovremeno nastojeći da se kulturno stvaralaštvo ne zaustavi.

„Ovisno o razvoju epidemiološke situacije, analizirat ćemo učinak svih navedenih mjera i u sljedećoj godini nastaviti s ad hoc mjerama pomoći koje će biti primjerene okolnostima“, zaključuje Ministarstvo.

 

Comments are closed.