Press "Enter" to skip to content

Glumci uveseljavaju djecu na potresom pogođenom području

Foto: https://web.facebook.com/zagrebackokazaliste.lutaka

Mnogobrojni potresi pogodili su našu državu posljednjih dana, stoga se čitava Hrvatska ujedinila kako bi pomogla ljudima na području grada Siska, Petrinje i Gline, a oni kojima se ponajviše nastoji pomoći u ovakvim katastrofama su djeca. Osim pomoći u materijalnom smislu, veoma je važno pružiti pomoć i u duhovnom smislu, a upravo to su učinili kazališni redatelj Mario Kovač te glumica i redateljica Petra Radin iz dječjeg kazališta Tvornica lutaka. Naime, glumci Tvornice lutaka u suradnji s Crvenim križem, već danima izvode predstavu Ježeva kućica za djecu s potresom pogođenih područja kako bi im barem na trenutak skrenuli misli sa situacije u kojoj se nalaze te im otkrili jedan veseli svijet mašte u kojem se ne događaju takva zla, svijet kojeg sva djeca zaslužuju.

Foto: https://web.facebook.com/petra.radin

„Mnogi mališani, pogotovo oni mlađi, traumatizirani su potresima i stalnim podrhtavanjima tla, a trenutno nije dostupna pedagoška ni psihološka pomoć jer su škole i vrtići zatvoreni. Zato smo odlučili otići na teren, posjetiti ih, odigrati im predstavu, porazgovarati s njima, darovati im slikovnice, igračke i slatkiše te im barem malo misli skrenuti s ružne stvarnosti. Svatko radi ono u čemu je najbolji, a mi smo najbolji u tome da vratimo osmijeh na dječja lica, i to je naš zadatak“, poručili su Mario Kovač i Petra Radin.

Tlo se treslo i tijekom izvođenja predstave, no Radin pojašnjava kako je Kovač i iz te situacije izvukao ono najbolje: „Zahvaljujući Kovačevom humoru koji se našalio tijekom predstave kada je sve zatreslo da je medo prdnuo i zahvaljujući snazi Ježeve kućice, uspjeli smo uploviti u svijet mašte, u svijet gdje strah ne postoji“, dodajući da je „jako bitno pomoći najmlađima da što bezbolnije prebrode ovu situaciju i da osjete kako ih nismo zaboravili“.

Brojna kazališta podržala akciju

Kada su Kovač i Radin na društvenim mrežama objavili da će Novu godinu provesti gostovanjem u Petrinji, javila su im se brojna privatna i gradska kazališta, udruge, umjetničke organizacije te umjetnici iz cijele zemlje koji su podržali njihovu akciju sa željom da i oni sudjeluju i time vrate osmijeh na dječja lica. Tako je Radin u dogovoru s Crvenim križem napravila čitav program kazališnih predstava za djecu, a u akciju su se uključili i slastičari koji izrađuju torte za djecu koja imaju rođendane, ravnatelj kazališta Gavella Dražen Ferenčina koji je donirao hrpu slatkiša za djecu, udruga Naša djeca poklonivši stotinjak slikovnica, organizacija Epicentar koja će snositi dio organizacije i troškova puta te brojni studenti produkcije i književnici.

Foto: Screenshot

“Kazalište Mala scena. Moruzgva, Planet Art, Rugantino, Zagrebačko kazalište lutaka, Teatar Naranča, Bum teatar, Triko cirkus teatar, Crveni nosevi, Luka Vidović, Žar ptica i mi iz Tvornice lutaka napravit ćemo sve da barem malo olakšamo ove dane. U organizaciji će nam, uz Crveni križ, pomoći glumac Marko Hergešić koji je rodom iz Siska i koji ne ispušta lopatu iz ruke od dana potresa. Idemo gdje nam kažu, glumit ćemo i za jedno dijete, neka se, bar na sat vremena, osjeća kao kralj. Ponosni smo na naš narod, jako puno dobrih ljudi neumorno pomaže u obnovi gradova i opskrbi namirnicama. Mi smo samo kap, i zahvalni što možemo dati barem dio nas. Želimo svim srcem da se ovo zajedništvo nastavi sve dok gradovi zahvaćeni potresom ne budu potpuno oporavljeni“, poručuju Kovač i Radin kojima je jedini cilj vratiti ljudima osmijeh na lice.

Foto: https://web.facebook.com/petra.radin

Ova se akcija nastavlja i u narednim danima, a raspored predstava možete pogledati ovdje.

Edukativni video Kvizotres

Edukativni video Kvizotres na svoj je YouTube kanal postavio Hrvatski Crveni križ, a nastao je u suradnji s Kazalištem Tvornica lutaka nakon prošlogodišnjeg potresa u Zagrebu. U tom je videozapisu na djeci prikladan način objašnjeno kako treba postupiti u slučaju potresa uz kviz i pjesmu. U spotu su glumili Mario Kovač, Petra Radin, Lara Škrinjar, Matija Šakoronja, Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Sučević Međeral i Mladen Vukorepa, za glazbu je odgovoran Matej Mestrović, za montažu i animaciju Martin Šatović, a pjevali su Jelena Buča, Dražen Bratulić i Eugen Višić.

Comments are closed.