Press "Enter" to skip to content

GOMILAMO ISKUSTVO KOJE SE NE PRIZNA- zašto studentski rad ne ulazi u staž?

Foto: Public Domain Pictures

Sigurno poznate nekoga ili ste i vi sami student koji jednostavno ne može drugačije nego uz obaveze i raditi neki od raznih studentskih poslova. Bilo da školovanje financiraju roditelji ili studenti sami, u današnje vrijeme rijetko koji student ne radi. No, isplati li se na kraju?

Neuspješne inicijative

Temelj mnogih predizbornih kampanja su bili upravo mladi, a nije ni čudo s obzirom na mnoga iseljavanja zbog nemogućnosti pronalaska posla. Svakako, neke odluke iz takvih kampanja su se realizirale, ali pitanje koje vječito visi u zraku je zašto studentski staž ne ide u radnu knjižicu.

Razne inicijative su se pokretale, no nisu urodile plodom. Još 2018. godine, tadašnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavio je nacionalnu kampanju „Plan za mlade“ kojoj je fokus bio usmjeren ka zadržavanju mladih u Hrvatskoj odnosno boljim prilikama za posao te samim time i pronalaskom stana.

“Lakše do stana – kroz ugovore za stalno, kroz priznavanje studentskog rada u radni staž, kroz set mjera za poticanje zapošljavanja.“- poručio je Bernardić.

Čini se da je na tome i ostalo.

Ciklus neispunjenih uvjeta

Mnogi uz redovne fakultetske obaveze rade poslove koji su usko vezani uz struku za koju se školuju. Takvim radom si ostvaruju razne pogodnosti stjecanja vještina koje možda neće imati priliku steći na fakultetu, poboljšanja radne etike te na kraju i izgradnje samog sebe. Isti ti studenti nakon završenog fakulteta, ne mogu dobiti posao u struci  jer se traži ‘3 godine iskustva’ ili slično, koje iako možda imaju, nisu službeno zapisani u radnu knjižicu.

Oni najhrabriji će možda i poslati životopis sa zadnjom trunkom nade, ali će uglavnom naići na riječi „niste zadovoljili tražene uvjete“.

Nužno potrebne izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova

Kao što smo mogli primjetiti, sve ostaje na obećanjima, a kako kažu vladajući: svijet ostaje na mladima. Uistinu paradoksalno. Kako bi izbjegli navedene probleme, moguće rješenje bi bilo uvođenje novog digitalnog sustava u kojem bi bio zabilježen svaki radni odnos te trajanje istog nadodano kasnijem radnom stažu. Takva potvrda bi studentu koji očekuje posao u struci nakon završenog školovanja poslužila kao dokaz o radnom iskustvu, a i dobar temelj za mirovinu. Sva rješenja bi naravno zahtijevala izmjene Zakona o radu i Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Comments are closed.