Press "Enter" to skip to content

Građani Zagreba suočit će se s poskupljenjem vode i parkinga

Zagrebački holding
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Zagrebački holding objavio je rezultate restrukturiranja i poslovanja u 2022. godini te planove za 2023. godinu na brifingu za medije. Najavili su nove cijene kubika vode uvećane za 20% te izjednačavanje cijena parkinga gradskih garaža sa cijenom vanjskog parkiranja u 1. zoni.

Početkom iduće godine Vodoopskrba i odvodnja povećat će cijenu kubika vode za 20%. Trenutna cijena iznosi 15,39 kuna po kubiku, a s poskupljenjem iznosit će 17,7 kuna. U cijenu će se uračunati pročišćivač otpadnih voda od 3,69 kuna. Bez uračunavanja pročišćivača vode, Grad Zagreb i dalje ima najnižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova. Holding je najavio obnovu vodne infrastrukture jer loša infrastruktura uzrukuje gubitak 50% vode kroz pucanje cijevi i ostalih oštećenja u vodoopskrbi grada. Holding je objavio projekt od 2 milijarde kuna za obnovu vodne infrastrukture kako bi spriječio daljnje nepotrebne gubitke vode i tako podigao zadovoljstvo građana. Smatraju da jedino ozbiljnom investicijom mogu riješiti dugoročni problem neulaganja u vodnu infrastrukturu koji traje desetljećima.

Osim poskupljenja vode, građane čeka izjednačavanje cijene parkinga u garažama s cijenom vanjskog parkinga u prvoj zoni. Cijene parkinga u garažama Holdinga od 2023. godine bit će 12 kuna po satu. Nakon pridobivanja prihoda od poskupljenja, Holding je najavio gradnju novih garaža za građane ali i predstavljanje novog sustava parkiranja. Izjasnili su se kako prethodnim cijenama nisu mogli pokriti niti režije, te će povećanjem cijenama skupljati prihode za izgradnju novih garaža.

“Navedene reforme i mjere ključne su za razvoj. Njima su trendovi pokrenuti, napravljeni su nužni rezovi i Zagrebački holding pripremljen je za daljnji, održiv razvoj. Građani uskoro mogu očekivati rast kvaliteta usluga” izjavio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novković.

Comments are closed.