Press "Enter" to skip to content

Greenpeace skupio 65.000 potpisa protiv jednokratne plastike

 

                                                                        Foto: Greenpeace Hrvatska

Aktivisti Greenpeace-a predali su u srijedu 2. prosinca peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica Anamariji Matak, pomoćnici ministra Tomislava Ćorića. Organizacija je organizirala predaju peticije sa prikupljenih 65.000 potpisa pred zgradom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a pokrenuli su kampanju kako bi ukazali na štetnost korištenja plastičnih vrećica. Zalažu se za njihovo potpuno ukidanje i zamjenu drugim alternativama, kao što su papirnate vrećice ili višekratne vrećice za kupovinu.

Očekuju i veći angažman Ministarstva i Vlade kod prijenosa europske Direktive o jednokratnoj plastici u Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom kojom bi se uvela ograničenja u upotrebi plastike za jednokratnu upotrebu. Također pozivaju i proizvođače na odgovornost i pozivaju na razvoj sustava u kojem bi se plasirali proizvodi za višekratnu upotrebu i ponovno punjenje.

Prema novim pravilima, do 2021. godine, bit će zabranjeni jednokratni plastični tanjuri i pribor za jelo te slamke i štapići za uši.

Comments are closed.