Press "Enter" to skip to content

HGSS proveo još jednu uspješnu akciju: Planinarka slomila nogu usred otoka

Na otoku Prviću se ovaj vikend ozlijedila planinarka te joj je u pomoć stiglo nekoliko spasilačkih timova uključujući vatrogasce, baške taksi brodove, Lučku kapetaniju Rijeka te HGSS Rijeka.

Planinarka je ozlijedila nožni zglob prilikom istraživanja neoznačenih planinarskih staza na nenaseljenom brdovitom otoku s vrhovima do 360 metara nadmorske visine te nepristupačnim terenom. Lociranjem unesrećene HGSS-ovci su utvrdili kako se nalazi na velikoj udaljenosti od obale plovilom pristupačne što je otežalo dolazak do planinarke.

Izvor: HGSS Rijeka

Po inicijalnoj dojavi, na teren dolazi tim od tri člana HGSS Rijeka te traže ispomoć VP Grada Krka i krčkih DVD-a. Potom se, prema Baški, pokreće drugi tim HGSS-a Rijeka. Dolazak do otoka Prvića je spasilačkim timovima omogućio lokalni „taxi boat“.

Istovremeno, se mobilizira treći tim HGSS-a stanice Rijeka koji se sastoji od osam članova koji su se nalazili na otoku Cresu zbog ranijeg sudjelovanja na vježbi te se zbog njihove udaljenosti od nesreće poziva se Lučka kapetanija Rijeka koja pruža na raspolaganje brod kojim su spasioci došli do Prvića, kako je objavio Dnevnik.hr.

Po dolasku timova, spasioci su se raspršili po otoku te krenuli, sa svom potrebnom tehničkom i medicinskom opremom, u pravcu planinarke. Kretali su se birajući što lakše smjerove kretanja prateći pretežno vododerine ili slične što prohodnije smjerove.

Izvor: HGSS Rijeka

Nakon prijeđenih više od četiri kilometra, prvi tim došao je do unesrećene osobe te utvrđuje sumnju na prijelom lijevog nožnog zgloba te se vrši imobilizacija udlagama, otopljivanje i pakiranje te prenašaju planinarku brdskom nosiljkom. Ubrzo i drugi i treći tim pristižu u susret te se pridružuju transportu unesrećene osobe sve do plovila koja čekaju na iskrcajnoj točki.

”Unesrećena osoba, skupina planinara te prvi i drugi tim transportiraju se plovilima do luke Baška, gdje unesrećenu preuzima osoblje Hitne medicinske pomoći, dok se treći tim brodom ”Vid” transportira natrag u trajektnu luku Merag na Cresu, a time je i ova akcija završila oko 17:30 sati”, opisali su riječki HGSS-ovci te uputili zahvalu djelatnicima Lučke kapetanije Rijeka, vatrogascima JVP Grada Krka i krčkih DVD-a te vlasniku i djelatnicima ”taxi boat-a” iz Baške.

Comments are closed.