Press "Enter" to skip to content

Hoće li Hrvatska napokon postati država u kojoj je nasilnik jedini krivac i nositelj posljedica ?


Seksualno nasilje je zločin koji ima najmanji broj prijava u Hrvatskoj, ali i u svijetu. S obzirom na način kako se Hrvatska odnosi prema takvim slučajevima i koje su osobe postavljene kao dežurne za vođenje takvih prijava i odlučivanje o tuđoj budućnosti, nije ni čudno da na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih. Žrtvi nasilja nije osigurana mirna okolina u vrijeme trajanja sudskog procesa čime stvara strah od počinitelja. Isto tako, sudski procesi su dugi jer takvi slučajevi nisu smatrani hitnim, a kazne su vrlo niske i gotovo nikakve. Podatci govore da suđenja za ovakve slučajeve traju od tri do pet , a ponekad čak i deset godina.

IZVOR: inPORTAL

Nikako ne smijemo zaboraviti da žrtva u cijelom tom periodu proživljava traumu, a društvo ju kritizira i osuđuje. Nasilnik je ,naravno, u to vrijeme na slobodi, a krivicu prenosi na žrtvu. Osim toga, svaka žena u tom trenutku brine se o tome hoće li joj itko uopće vjerovati u samom početku. Pod seksualno nasilje spada svaki oblik uznemiravanja ili napastvovanja koji uznemirava tuđu intimu, bilo u fizičkom ili psihičkom smislu. U lakše oblike seksualnog uznemiravanja spadaju neukusne šale, primjedbe, neumjesni pogledi i komentari, dok u teže oblike spada bilo kakvo uznemiravanje na fizičkoj razini.

Statistike za 2020. godinu pokazale su da je samo u prvih sedam mjeseci broj prijavljenih silovanja porastao za 131,7 % . Mnoge su žene skupile snage i unatoč rupama u zakonu odlučile se suprotstaviti žrtvi i hrabro pokrenuti postupak. Veliku su ulogu u tom koraku doprinijele razne udruge za podršku i feminističke organizacije čiji je cilj pružiti žrtvama sigurnost, savjetovanje i psihološku pomoć te educirati i informirati. Organizacija Ženska soba jedna je od takvih, a to je neprofitna feministička organizacija osnovana 2002. godine koja se bavi razvojem javnih politika, prevencijskih programa, unaprjeđenju zakonodavstva te provođenju specijaliziranih edukacija.

IZVOR: Večernji.hr

Svjetski podaci pokazuju da čak 30% djevojaka godišnje doživi neku vrstu seksualne pažnje na fakultetima, u školama ili autoškolama, dok je u Hrvatskoj taj broj 35%. Početkom 2021. godine pokrenuta je i inicijativa Nismo tražile, najprije u Sarajevu i Beogradu, a potom i u Hrvatskoj. Osnovana je radna skupina koja se bavi unapređenjem sveučilišnog sustava prijava seksualnog nasilja i raznih oblika seksualnog uznemiravanja, a sve to zbog prvih masovnih prijava takvog nasilja s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nismo tražile dostupna je preko web portala te nudi pomoć učenicama i studenticama žrtvama.


Najnoviji slučaj koji je zgrozio Hrvatsku, dolazi iz Karlovca. Sutkinja s Općinskog prekršajnog suda nedavno je počastila javnost svojim potezom kada je jednako kaznila žrtvu i njezinog napadača koji je vršio seksualno uznemiravanje. Nakon što je 51- godišnji muškarac uhvatio za stražnjicu 18-godišnju konobaricu, ona mu je vratila šamarom. Na to je sutkinja odgovorila jednakom kaznom za oboje u iznosu od 576 kuna i još dodatne troškove sudskog postupka; muškarcu zbog seksualnog uznemiravanja, a mladoj žrtvi zbog remećenja javnog reda i mira. Da, u ovoj je zemlji moguće biti seksualno uznemiren na radnom mjestu i još platiti novčanu kaznu. Najveće je zgražanje ostvareno činjenicom da je tu odluku donijela upravo žena. Ima li kraja ovome i kako ga ostvariti. Hoće li Hrvatska napokon postati država u kojoj je nasilnik jedini krivac i nositelj posljedica te time i iskorijeniti takav čin u potpunosti?

Djevojčice, djevojke, studentice, žene, niste same !

Comments are closed.