Press "Enter" to skip to content

Hoće li Hrvatska usvojiti novu austrijsku strategiju borbe protiv COVID-19?

Kako Austrija od ponedjeljka uvodi strože mjere borbe protiv COVID-19, odnosno lockdowna i mogućeg policijskog sata za necijepljene, čije kršenje iznosi do 1450 eura, stvaraju se pitanja o budućnosti građana Republike Hrvatske.

Foto: Wolfgang Bayer

Nakon evidentiranja više od 11,552 slučaja zaraze, austrijska je vlada odlučila primijeniti novu strategiju – onu koja necijepljenima dozvoljava napuštanje karantene samo u iznimnim slučajevima poput nabave namirnica, posjeta liječniku ili odlaska na posao.

Od stanovnika grada Beča koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID-19, vlasti će zahtijevati negativan PCR test ukoliko žele pristupiti zatvorenim prostorima tijekom noći i svim događanjima na koje dolazi više od 25 ljudi.

Planira li Hrvatska uvesti takve drastične mjere?

Prema predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću potrebe za takvim rapidnim strategijama nema jer po njegovoj procjeni “epidemiološke mjere u Hrvatskoj nisu prerigorozne kao u Austriji”. Nadalje smatra kako nema potrebe za odgovaranjem na pitanja o uvođenju karantene za necijepljene s obzirom da uskoro stupaju nove mjere na snagu.

Foto: European People’s Party

Od utorka, 16. studenoga, EU digitalnu covid potvrdu morat će predočiti prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici kao i oni u tijelima na lokalnoj razini. Za necijepljene ili one koji su preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID-19.

Comments are closed.