Press "Enter" to skip to content

Hranom do boljih ocjena? – Da, moguće je

Ispitni rokovi su pred vratima i čini nam se – nikad gori uvjeti za njih. Em hladnoća, em koronavirus, a zatvoreni kafići i manje socijalnih kontakta nisu pomogli, također. Povrh svega, stres prouzrokovan epidemiološkom situacijom i nadolazećim kolokvijima i ispitima u našem organizmu čini svoje. Već smo pisali kako ojačati imunitet, ali jeste li znali da postoje namirnice pomoću kojih možete bolje pamtiti? Naime, u probavnom sustavu nalazi se središte imunološkog sustava, a iz crijeva hormoni putuju do mozga te na taj način djeluju na kognitivne sposobnosti (razumijevanje, koncentraciju i obradu informacija). Ako konzumiramo namirnice koje pozitivno djeluju na razne sustave u organizmu pa tako i probavni, opskrbljujemo tijelo energijom, pozitivno djelujemo na mozak i štitimo tijelo.

U nastavku donosimo popis takvih namirnica! Vjerujemo da će ovo biti korisne informacije svima, a pogotovo nama studentima.

1) Tamna čokolada

Izvor: everydayhealth.com

Ljubitelji „gorke“ čokolade, došli ste na svoje! Tamna čokolada je definitivno najbolja hrana za mozak. Birajte čokoladu s visokim udjelom kakaa jer, osim što pozitivno utječe na memoriju, podiže raspoloženje, snižava krvni tlak i šećer u krvi! Obiluje flavonoidima, koji djeluju kao antioksidansi i povećavaju protok krvi u mozgu. Ipak, nemojte pretjerivati – pokoja kockica dnevno je preporučena doza. 

2) Orašasti plodovi

Sigurno ste u dućanima viđali već gotove paketiće s orašastim plodovima naziva „Studentski mix“. Jeste li se ikada zapitali zašto se tako zovu? Ako ih se redovito konzumira smanjuje se rizik od srčanih bolesti, a kod oraha se smanjuje i rizik od dijabetesa tipa 2 i određenih oblika raka. Zdravije srce znači i zdraviji mozak te samim time i bolje pamćenje. Uvedite u prehranu konzumiranje šake orašastih plodova svaki dan i nećete pogriješiti. Ako ih ne volite jesti same, dodajte u smoothie, jogurt, čokolino, …

3) Plava riba

Izvor: onceuponachef.com

Plava riba (tuna, losos, srdele, inćuni, papaline itd.) jedan je od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina, koje imaju mnogostruk pozitivan utjecaj na razne funkcije u organizmu: na rad mozga, ravnotežu krvnog tlaka, smanjivanje razine kolesterola i rizika od začepljenja krvnih žila. Ako ste smješteni u studentskom domu i ograničeni ste kuhinjskim sredstvima, isprobajte jednostavan recept za hladnu salatu od tune. Pomiješajte tunu iz konzerve, rajčice, kisele krastavce, mozzarellu, tjesteninu, kukuruz, masline, jaja, …  – što god vam mogućnosti dopuštaju. Začinite po želji i budite maštoviti!

4) „Zelenjava“

Brokula, brokula, brokula! Bogata antioksidansima i vitaminom K (iznimno bitnim za mozak!). Osim nje, špinat, šparoge, kelj pupčar i sl. Svo to povrće sadrži folne kiseline koje sprječavaju proizvodnju krvnih ugrušaka u mozgu (moždani udar), ali i poboljšavaju memoriju i koncentraciju.

Osim navedenog povrća, u „zelenjavu“ možemo ubrojiti i jedno voće. Riječ je o avokadu, jednom od najzdravijih voća s visokom razinom monozasićenih masti (dobrih masti). Osim njih, avokado sadrži folne kiseline i vitamin K, čiju smo važnost prethodno naveli, ali i vitamin B i C i proteine. Sve u svemu, njegova konzumacija poboljšava rad mozga, pozitivno djeluje na ravnotežu razine šećera u krvi i štiti organe. Avokado možete dodati u smoothie, svaku salatu, na tost s jajem itd. Također, jedna pomalo neobična, ali iznimno ukusna i zasitna, kombinacija je avokada s čokoladom. U nastavku se nalazi jednostavan recept, kojeg morate probati! Sadrži kakao, avokado, a po želji možete dodati borovnice i orašaste plodove te učiniti ovaj desert još boljim. Borovnice su pune antioksidansa te, također, poboljšavaju pamćenje.

Recept preuzet s bloga http://cukar.com.hr/:

ČOKOLADNI MOUSSE OD AVOKADA

Izvor: cukar.com.hr

Sastojci

  • 2 zrela avokada
  • 200 ml kipuće vode
  • 6 – 7 žlica kakao praha
  • 4 – 5 žlica meda (agavinog sirupa za vegansku verziju)
  • prstohvat soli

Postupak

  • Avokado prepolovite, pomoću žlice odvojite meso od kore te ga ubacite ga u blender.
  • Kakao rastopite u kipućoj vodi i dobro promiješajte kako bi dobili pastu. I to dodajte u blender.
  • Dodajte med i prstohvat sol te sve blendajte toliko dugo dok ne dobijete lijepu glatku kremu.
  • Ohladite kremu i poslužite je u čašama ili koristite po želji.

Napomene

  • Količinu meda/agavinog sirupa slobodno prilagodite vlastitom ukusu. Bolje je krenuti s manje pa dodati još ako nije dovoljno slatko.
  • Ovo je osnovni recept kojem možete dodavati i druge začine poput vanilije ili orašate plodove po želji.
  • U zatvorenoj teglici u hladnjaku krema može stajati oko tjedan dana.

5) Kofein

Posljednja stavka na našem popisu, vjerujemo da je svima i najdraža. Kava i zeleni čaj, u umjerenim količinama (!), tj. kofein u njima, mogu imati pozitivno djelovanje na mozak jer djeluje na bolju koncentraciju, raspoloženje i reaktivnost mozga. Zeleni čaj specifičan je jer sadrži i aminokiselinu L-teanin (pojačava aktivnost neuroprijenosnika), koja potiče relaksaciju i bolje raspoloženje, ali i osjećaj „budnosti“.

Sada kada ste vidjeli od kojih namirnica možete dobiti bolje ocjene na ispitima, trk u dućan i kuhinju!

Comments are closed.