Press "Enter" to skip to content

Hrvatska senzacija u Danskoj: Naše rukometašice nadjačale svjetske prvakinje!

Foto: kolektiff

Došle su u Dansku bez očekivanja, a onda u prva dva kola napravile senzaciju!

Hrvatska rukometna reprezentacija, nakon što je maestralno pobijedila Mađarsku u prvom kolu Europskog prvenstva u Danskoj, svladala je trenutne svjetske prvakinje Nizozemke s 27:25. Utakmica je bila napeta od samog početka, igrala se gol za gol, ali su na kraju naše djevojke bile uspješnije,  predvođene  Larom Kalaus na krilu s 9 pogodaka i Teom Pijević na golu, koja sa svojih 16 obrana Nizozemkama nije dozvolila da se naigraju.

Hrvatska se u samom startu jako dobro postavila u 6-0 formaciji, drugačije nego što je to bilo dva dana ranije protiv Mađarske. Nadu da bi dobar start mogao ishodovati dobrim završetkom, našoj reprezentaciji dala je utakmica Nizozemske protiv Srbije u kojoj su svjetske prvakinje doslovno bile potučene u posljednjih 15 minuta. Ovo je zasigurno ostavilo posljedice na mentalnu spremnost Nizozemki za okršaj protiv Hrvatske.

Tijekom utakmice, Hrvatska je u tri navrata vodila po tri razlike, međutim stalna isključenja Blažević i Mičijević su Nizozemke iskoristile u svoju korist i smanjile zaostatak. Povlačenjem obrane na 9 metara, nizozemski izbornik Mayonnade potjerao je naše šuterke i isprovocirao puno naših tehničkih pogrešaka čime je Nizozemska povezala seriju od 5-0 i time prešla u vodstvo sa +2. Šoštarić je sve zaustavio time-outom te je Hrvatska do kraja prvog dijela imala -1.

Foto: kolektiff

Po povratku, Nizozemke su vodile gol po gol, međutim Hrvatska je stizala i držala korak sa suparnicama na čiju je igru zasigurno utjecala činjenica da im je ovo bila druga utakmica unutar 24 sata. Prijelom se dogodio u posljednjih 10 minuta kada je naš izbornik s klupe uveo Mamić i Šimarić osiguravši sigurnost s krila koja nam je donijela +2 u završnici i siguran prolazak u drugu fazu Eura.

Nenad Šoštarić, naš izbornik, ponosan na svoje igračice, rekao je:

– Ove su cure lude, to je strašna mentalna snaga nositi se ovako sa svjetskim prvakinjama, kada su nas proglasili autsajderima.

Lara Kalaus, koja je postigla čak 9 pogodaka, kaže:

– Ovo nam je najbolji poklon za Svetog Nikolu. Sada idemo dalje, tko zna što nam donosi ovo prvenstvo. Pokazale smo same sebi da možemo i to nas čini bolji i sigurnijim.

Izbornik Nizozemki, Emmanuel Mayonnade, izjavio je:

– Za nas je ovo katastrofa. Izgubljene lopte, 23 promašaja, 6 lopti preko gola u zadnjih 15 minuta. Ne znam što reći, osim da to nismo očekivali. Pokušat ćemo proći dalje, ali nakon ovog će to biti vrlo teško. Vjerujem da će ekipa reagirati i da nas čekaju bolji dani ovdje u Danskoj.

Foto: kolektiff

Koliki uspjeh su postigle naše reprezentativke svjedoči činjenica da su Nizozemke  u samom svjetskom vrhu osvajavši medalje na svim natjecanjima u posljednje četiri godine. Započele su sa srebrom na Europskom prvenstvu 2016., na SP-u 2017. okrunile su se broncom, a godinu nakon ponovno bronca na Euru.

Hrvatice su na Euru 2018. skupinu završile s tri poraza, a do ovog EP-a posljednju pobjedu su ostvarile prije šest godina i to kada su pobijedile upravo Nizozemsku!

Prema trenutnom poretku u skupini Hrvatska je prva s 4 boda, a slijede ju Srbija i Mađarska sa 2 boda, dok je Nizozemska za sada još uvijek s nulom.

Ako su mogle protiv svjetskih prvakinja, onda izgleda da još puno toga možemo očekivati od naših reprezentativki na ovom Euru.

Comments are closed.