Press "Enter" to skip to content

Hrvatski autori pomeli konkurenciju na ovogodišnjem ZagrebDox-u

Naš film Nun of Your Business publici se najviše svidio

Ovogodišnje nešto Ovogodišnje nešto posebnije izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, obilježeno je pridržavanjem epidemioloških mjera i dominacijom domaćih naslova. Film Nun of Your Business autorice Ivane Marinić Kragić pomeo je svu konkurenciju. 

Naime, među 30 filmova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, Nun of Your Business osvojio je HT nagradu publike najvećom prosječnom ocjenom (4,93). Ovaj je film dokumentarni redateljski debi mlade Splićanke u kojem ona prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Iako je konkurencija bila žestoka, publika je među pet najboljih svrstala čak tri hrvatska filma. Ivani Marinić Kragić na „postolju“ se pridružio Đuro Gavran sa svojim filmom Jedna od nas koji je visokom prosječnom ocjenom publike (4,80) zauzeo treće mjesto. Publici se svidio i film Povuci – potegni Nevena Hitreca koji je zasjao na petom mjestu s ocjenom 4,75.

Sukladno epidemiološkim mjerama, dodjela nagrada mogla se gledati putem online prijenosa čime je zaključen ovogodišnji ZagrebDox. Mjere su se poštivale i tijekom svih sedam dana festivala u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. U navedenim prostorima posjetitelji su se mogli uz pridržavanje socijalne distance zabaviti uz gledanje dokumentarnih filmova i
odgovornim druženjem s njihovim autorima. 

Što se tiče strane konkurencije, istaknuli su se Umjetnica i lopov norveškoga dokumentarista Benjamina Reeja na drugom mjestu te Naš dom u divljini rumunjskog filmaša Radu Ciorniciuca na četvrtom mjestu.

 

 

Comments are closed.