Press "Enter" to skip to content

Iako online, Interliber i ove godine ispunio sva očekivanja!

Interliber 2020. Godine

Interliber je međunarodni sajam knjiga koji se održava svaki studeni na Zagrebačkom velesajmu od 1977. godine. Tijekom njegova trajanja ljubitelji knjiga u paviljonima 5 i 6, mogu se upoznati s novim naslovima, poslušati predstavljanja raznih knjiga te razgovarati s njihovim autorima koji rado i potpisuju svoja djela. Ovogodišnji, 43. Interliber, prvi je koji se odvija online.

Budući da se epidemiološka situacija nije poboljšala, Interliber je ove godine održan u online obliku. Predviđeni termin sajma, tradicionalno održavan prvog tjedna studenoga, odgođen je za proljeće, no predstavljanje knjiga, tko je htio, ipak je mogao popratiti. Također, sajamske cijene preselile su se u stvarne knjižare i web shopove, dostupne, ne samo na Velesajmu, već svima i svuda. Organizatori projekta su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo kulture i medija te Grad Zagreb.

Zajednica nakladnika i knjižara za domaće i inozemne sajmove osiguralo je ukupno 650 tisuća kuna. “Mi smo od početka ove krize, kada se zbroje sva sredstva, osigurali više od 400 milijuna kuna dodatnih sredstava za financiranje – što kredita, što europskih sredstava” izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a Katarina Milković iz Gradskoga ureda za obrazovanje istaknula je da je grad Zagreb podupro ovaj projekt sa 125 tisuća kuna iz gradskoga proračuna.

Premium program i popusti u knjižarama 

Predstavljanje knjižnih noviteta i samih autora odvijalo se na Premium programu. Njega se prema rasporedu moglo pratiti iz udobnosti svoga doma, na trećem programu HRT-a, a već idući dan svaka je emisija bila postavljena na web stranici Interlibera i YouTube kanalu Zajednice. Program je započeo 10., a završio 15. Studenoga. Nakladnici su na svojim webshopovima nudili brojna snižena djela, a osim online platformi, programu su se priključile i knjižare po cijeloj Hrvatskoj. Naime, njih čak više od 120 nudilo je i do 90% popusta na svoje knjige.

Retrospektivna emisija Hitno, preporučeno

Platforma “Knjiga svima i svuda” u emisiji “Hitno, preporučeno”, na HRT3 programu obuhvatila je, po izboru urednika, predstavljanje najboljih ovogodišnjih književnih djela u posljednjoj, retrospektivnoj emisiji iz kulture.

Novo djelo o hrvatskim uspješnim ženama

Posebno je dojmljivo bilo predstavljanje djela “Ikone:neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku”. To je nastavak knjige “Neustrašive Hrvatice”, Tatjane Barat, u kojem se spominju priče o pionirkama koje su obilježile prošlost. Prošlost, u kojima žene nisu imale najpovoljnije uvjete za ostavljanje traga i obilježbu svoga vremena. U novijoj verziji, autorica Rosie Kugli, donosi 50 priča o životnim radovima uspješnih žena kojima je zajednički nazivnik neustrašivost.

U knjizi su predstavljene: Alemka Markotić, Alica Bauman Alma Prica, Almira Osmanović, Ana Karić, Blanka Vlašić, Dora Maar, Ena Begović, Gabi Novak, Iva Tolić, Jadranka Kosor , Jagoda Buić, Janica Kostelić, Jelena Krmpotić-Nemanić, Josipa Lisac, Julijana Matanović, Kolinda Grabar-Kitarović , Lana Peto Kujundžić , Lidija Bajuk, Ljiljana Molnar Talajić, Magda Dulčić, Maja Sever, Marija Braut, Marija Ujević Galetović , Matija Vujica , Milka Babović, Mirjana Rakić, Monika Leskovar , Nada Klaić Nadežda Čačinović, Nela Sršen, Ruža Pospiš Baldani, Sandra Perković, Sanja Pilić, Savka Dabčević-Kučar, Sibila Jelaska, Silvija Šesto, Simona Šandrić Gotovac, Slavenka Drakulić, Tereza Kesovija, Vera Stein Erlich, Vernesa Smolčić, Vesna Bosanac, Vesna Butorac-Blaće, Vesna Krmpotić, Vesna Pusić, Višnja Machiedo, Zrinka Cvitešić i Žuži Jelinek.

Iako nijednu spomenutu ženu život nije mazio, sve su pomaknule granice, ostvarile svoje ciljeve i nadahnule mlađe generacije. Osim autorice, u studiju je bila i jedna od ikona, književnica, Sanja Pilić. Ona je naime ispričala zgodu kako nije znala da se njeno ime i životopis nalaze u knjizi. Saznala je za njen izlazak te je s radošću očekivala iščitavanje takvog dijela i nemalo se iznenadila kada je pročitala svoje ime. Javila se i Matija Vuica, modna dizajnerica i još jedna od ikona koja smatra da je samo upornošću i vjerom u sebe uspjela doći iz malenog grada i ostvariti se, ne samo u jednom većem, već i na cijelome svijetu. Posebno je dojmljivo to što je knjiga namijenjena djeci i omladini, a poglavito mladim ženama koje žele i usude se promijeniti svijet. Nastoji nadahnuti mlade u Hrvatskoj i pokazati im koliko je mogućnosti za ostavljanje važnog traga u svojoj domovini te kako ništa nije nemoguće ako vjeruju u sebe i vlastite mogućnosti.

Poznat novi datum Interlibera

Ovogodišnji Interliber ispunio je sva očekivanja i održao najavljena obećanja. Sva starija izdanja knjiga mogla su se pronaći na popustima u raznim knjižarama, a predstavljanje najnovijih bilo je adekvatno online popraćeno. Događaj uživo nije otkazan, već odgođen, a novi datum trebao bi biti 23. ožujka do 28. ožujka. Ministarstvo kulture najavilo je kako će se održati čim se epidemiološka situacija smiri, što se i očekuje oko proljeća 2021. godine. Unatoč svim nepoznanicama, ne sumnjamo kako će i na proljeće doći velik broj zaljubljenika u knjige i ,njima namijenjen, najveći hrvatski sajam.

 Nicol Brekalo

 

Comments are closed.