Press "Enter" to skip to content

IMA LI DINAMO ŠANSE PROTIV BETISA?

foto: GNK Dinamo Zagreb

Ždrijebom u Lyonu odlučeno je da će Dinamo igrati protiv Betisa, jednog od težih protivnika koja je modra momčad mogla izvući ako ne i najteža za daljnje doigravanje u Konferencijskoj ligi. Betisova momčad procijenjena je na 202,8 milijuna eura, dok je Dinamova na 72,5 milijuna. Uostalom, Betis je ispao u skupini Europske lige, ispred njega su bili Glasgow Rangers i praška Sparta.

Zagrebački sastav će se za osminu finala Konferencijske lige boriti s Betisom iz Seville, koji je bio treći u skupini C Europske lige iza škotskih Rangersa i praške Sparte.  Dinamo će gostovati u prvoj utakmici, a uzvrat je na Maksimiru.

Utakmice će se igrati 15. i 22. veljače što daje Plavima donekle vremena za pripremu u sezoni u kojoj je malo toga završilo kao što je bilo planirano.

Razočaranost navijača

Nakon šokantnog ispadanja protiv AEK-a i Sparte u kvalifikacijama navijači zagrebačkog Dinama su već otpisali ambicije za Europsko proljeće i više položili nade u osvajanje HNL-a. Najveći problem u tim utakmicama kao i onim u grupnoj fazi konferencijske lige je osjećaj navijača kako njihova ekipa “ne gine na terenu”. Takav pristup je rezultirao užasno slaboj posjećenosti u presudnoj utakmici protiv Balkanija, a i ne čini se da se poboljšava nakon mizernog derbija gdje je Dinamo uspio uputiti samo jedan udaran na gol koji je više bio u stilu napucavanja izvana “pa ako uđe uđe”.

Modra razbijena vojska

Modri će imati uzvratnu utakmicu na svom terenu i jedna od ključnih stvari na čemu bi trebali poraditi je svakako vratiti tu tečnost igre koji navijači odmah prepoznaju i najvažnije od svega odmah vraća nadu. U nadolazećem zimskom prijelaznom roku Dinamo svakako mora pojačati svoju momčad da ima barem malo šanse konkurirati svom španjolskom protivniku. Gledajući Dinamovu igru odnosno “ne igru” teško je uopće reći otkud prvo započeti. Trenutno jedine Dinamove ofenzivne svijetle točke su provjereni Bruno Petković i Takuro Kaneko na desnom krilu koji je jedno jedino utjecajno pojačanje bivše uprave u ovom trenutku.

Vraćanjem Teophila u obrani Dinamo ima donekle sigurnost s tim dijelom, ali osim toga sve se čini jako blijedo. Treneru Sergeju Jakireviću je u planu dovesti desnog beka i lijevo krilo iz Slavena Belupa, Arbera Xoxhu. Dinamo trenutno nema pravih bekova da mogu započeti s njima izgradnju napada, to u kombinaciji s Mišićem i Ademijem koji u zadnje vrijeme više sliče na zadnje vezne umjesto kreatore igre ne izgleda dobro nikako. Sva odgovornost kreiranja napada pada na Sučića i Baturinu koji su još izrazito mladi igrači, ali pod ogromnim pritiskom da sami nose sve na svojim leđima. Martin Baturina je svako malo pod nekom temperaturom u zadnjih pola godine i nikako da uhvati kontinuitet i izraste u lidera koji je potreban Dinamu u ovoj teškoj krizi.

Oscilacije Betisa ne čine prognozu tako crnom

Taman kada pomislite da bi se mogli boriti za prvaka i hladno uhvatiti mjesto koje vodi u Ligu prvaka, oni zaredaju s nekoliko loših rezultata i začas potonu. To im se ove sezone dogodilo i u Europskoj ligi i u La Ligi.

Uoči posljednja dva kola natjecanja po skupinama Europske lige imali su 9 bodova i činilo se da će bez problema proći dalje, a onda su šokantno izgubili i u Pragu i kod kuće od Rangersa. u La Ligi zaredaju bez problema niz od 7.8 utakmica bez poraza i onda krene crni niz i uvijek su do kraja u kombinaciji za top 5 mjesta, ali svojim kiksevima to ispuste.

još jedno razočarenje ili moguće čudo?

Trener Jakirević ima pred sobom vjerojatno najveći izazov u karijeri. Treba vratiti Dinamu onu lakoću u igri, treba se pronaći lider ekipe jer Petković i Kaneko ne mogu magično dobiti loptu u mat poziciji bez kreatora igre. Hoće li u ovih dva mjeseca uspjeti s pojačanjima dati fluidnost ekipi i najbitnije od svega vratiti vjeru navijača ostaje za vidjeti iduće godine. Poklopili li se sve to vrlo lako je moguće izvući neriješeno u Sevilli protiv ekipe koja je sklona takvim rezultatima i pripremiti užarenu atmosferu u Maksimiru gdje ćemo vidjeti hoće li se netko uspjeti istaknuti u modrog heroja i poslati navijače Dinama u stanje transa.

Comments are closed.