Press "Enter" to skip to content

Indijski Vrhovni sud potvrđuje ukidanje posebnog statusa Kašmira

Fotografija: Tauseef Mustafa/Agence France-Presse/Getty Images

U ponedjeljak je indijski Vrhovni Sud potvrdio vladinu odluku o ukidanju posebnog statusa za saveznu državu Jammu i Kašmir, koja je privukla pažnju kritičara koji tvrde da je ovo još jedan korak vladajuće stranke Bhartiya Janata Party (BJP) u gušenju jedine muslimanske većine u Indiji.

Podsjetimo, indijska Vlada je 2019. godine donijela odluku o ukidanju posebnog statusa Jammu i Kašmira, nakon čega je uvela restriktivne mjere i ograničenja kretanja u regiji koje su trajale nekoliko tjedana.

Opći izbori u Indiji zakazani su za svibanj

New Delhi je ukidanjem posebnog statusa Kašmira, koji je bio reguliran Člankom 370. Ustava iz 1947. godine, prekinuo privilegije te pokrajine. Naime, prema Članku 370. indijskog ustava, Jammu i Kašmir imali su poseban status koji omogućavao središnjoj vladi u New Delhiju donošenje zakona samo u područjima obrane, vanjskih poslova i komunikacija, dok je ostalo bilo pod nadležnosti mjesnog parlamenta.

Sud je obrazložio da je taj poseban status bio privremena odredba ustava te naložio da savezni teritorij Jammu i Kašmir što prije stekne status savezne države. Odluka Vrhovnog suda pripremila je teren za izbore.

Dugotrajan sukob

Sukob u Kašmiru, jedinoj indijskoj regiji s većinskim muslimanskim stanovništvom, potječe još iz 1947. godine, kada je Velika Britanija napustila to područje bez jasnog rješenja o njegovom statusu, nakon čega su se Indija i Pakistan osamostalili od britanske kolonijalne vlasti.

Prvi rat između Pakistana i Indije za Kašmir izbio je iste godine kada su obje zemlje stekle neovisnost, 1947. Sukobi su se ponovili 1965. i 1999. godine, što objašnjava napetost u regiji koja se osjeti i danas.

Comments are closed.