Press "Enter" to skip to content

Inicijativom građana, umirovljenici su ponovno uvedeni struja i voda

Zbog pandemije koronavirusa, ali i tragičnih potresa, mnogi stanovnici Republike Hrvatske su ostali bez svojih domova. Mnogi volonteri, građani, obitelj i prijatelji se u takvim trenucima angažiraju kako bi svojim najmilijima ponovno pružili krov nad glavom. No što je s onima koji nemaju nikoga tko bi  se mogao pobrinuti o njima?

Teška životna situacija

Z.G. (78) je starica koja od smrti svoga supruga, već punih 15 godina, sama živi u trošnoj kućici u selu nedaleko Slavonskog Broda. Život je nije mazio, a zbog zdravstvenog stanja ona i suprug nikada nisu uspjeli dobiti dijete. Stoga je Z.G. cijeli život posvetila brizi o suprugu, kućnim ljubimcima i vrtu koji se nalazi u njenom dvorištu.

Kada joj je suprug preminuo, ostala je potpuno sama. Z.G. živi od suprugove mirovine, čiji iznos se smanjio nakon njegove smrti. Seljani i prijatelji su se brinuli da uvijek ima nacijepana drva, pokošeno dvorište i ostale oblike pomoći koji su joj bili potrebni. Međutim, uslijed nedavnih događaja, posjeti suseljana su se prorijedili – ljudi su jednostavno bili preokupirani vlastitim problemima.

Nehumani životni uvjeti

Kada je nakon božićnih praznika jedna od susjeda posjetila staricu, njezini životni uvjeti su se pogoršali ispod dopustive razine. Naime, umirovljenici su isključeni struja i voda zbog neplaćenih računa o kojima nikome nije govorila. Mirovina je bila premala kako bi ih sama platila, a nije druge htjela zamarati svojim problemima.

Zbog navedenog, Z.G. je vodu koristila iz trošnog bunara koji se nalazio u njezinom dvorištu. Za struju, kako kaže, nije previše marila – navečer je palila svijeće, televiziju nije gledala, a grijala se na zalihu drva koja joj je dostavljena krajem ljeta.

Inicijativa susjeda: apel institucijama

Susjeda i prijateljica koja je Z.G. dočekala u ovakvom stanju je smjesta poduzela sve što je mogla. Odvela je umirovljenicu kući kako bi joj pomogla da se okupa te joj je dostavila zalihe pitke vode. Dobra žena je zatim otišla u općinu te zatražila očitovanje staričinog stanja. Tražila je da se potpiše peticija kojom bi se Z.G. dostavila socijalna pomoć te se na taj način eliminirala mogućnost ponovnog dolaska u katastrofalno životno stanje.

Peticiju su potpisni svi suseljani, ali i velika većina stanovnika općine. Proces za dobivanjem socijalne pomoći je u tijeku, a donacijama su starici plaćeni dugovi struje i vode. Z.G. susjedi sada puno češće obilaze, a pohvalila se kako se sada povremeno može počastiti čokoladom koju obožava.

Comments are closed.