Press "Enter" to skip to content

Interliber 2022. – Mitopeja, „nakladnička kuća sa drugačijim biznis modelom koji šljaka“

Zajednica nakladnika i knjižara (ZNK) organizirala je na ovogodišnjem Interliberu predstavljanje nakladniče kuće “Mitopeja” i razgovor s njezinim osnivačem, urednikom i prevoditeljem Vladimirom Cvetkovićem Severom. Predstavnik zajednice, Kruno Lokotar, vodio je intervju.

Mitopeja je nakladnička kuća koja se bavi prevođenjem, prodajom i tiskanjem luksuznih i ograničenih, te redovnih i neograničenih izdanja knjiga o mitovima. Osim knjiga, u njihovoj ponudi su i prikladni rokovnici koji izlaze uz svako novo izdanje. Mitopejom i njezinom internetskom stranicom upravlja mali tim od četvero zaposlenih.

Izvor: mitopeja.com

Nakon kratkog predstavljanja gosta i Mitopeje kao „izdavačke kuće s drugačijim biznis modelom koji šljaka“- kako ju naziva Lokotar, uslijedila su pitanja vezana uz Severovo upoznavanje s književnošću-  „Tvoje prve veze s književnošću su zapravo bili prijevodi, jel tako?“ – “Ne, nije, ja sam književnost učio kao pisac […]“ Sever je, kako sam objašnjava, u početku pisao prozu, a sa prijevodima je započeo 1996., sasvim slučajno, kada je od prijatelja dobio telefonski poziv da mu hitno treba nešto prevesti na engleski. Od poznatijih naslova, radio je na prijevodu svih Algoritmovih izdanja knjiga „Sumrak sage“ i na prijevodu istoimenih filmova. Isto tako, spominje kako je promašio u životu studirajući novinarstvo gdje nije mogao naći stalni posao.

13. studenog 2015. godine, točno na datum ovog razgovora prije sedam godina, Sever je prekinuo svoju suradnju s Algoritmom te se istog tog dana zaposlio kao prevoditelj u svojoj vlastitoj tvrtki i te večeri dobio svoj prvi posao na filmu Ljiljana Vidića, „Narodni Heroj“. 2016. godine je svoj fokus odlučio prebaciti u nakladništvo i posvetiti se samo tome.

Nekoliko puta tijekom intervjua Sever je na biografski i poslovno orijentirana pitanja reagirao zbunjeno te je morao ispravljati Lokotara o osvojim osobnim podatcima ili pretpostavkama  koje bi Lokotar tijekom uvoda u pitanje predstavio. Nakon inicijalne neugodne tišine, Sever bi jednostavno rekao „Ne, nije tako.“ te ispravio netočne izjave i pojasnio. Također, Lokotar je nevješto vodio sam tok intervjua i odmah prekidao ako bi gost dijelom skrenuo s glavne teme tijekom davanja svojeg odgovora. No, unatoč ovim problemima posjetitelji su imali priliku prisustvovati informativnom razgovoru.

Neke od zanimljivosti koje smo mogli saznati o Mitopeji su to da se limitirana tvrda izdanja knjiga proizvode u samo 500 primjeraka, te tada prestanu izlaziti. Svaka nosi svoj jedinstveni broj koji potvrđuje autentičnost, a  kupcima se nudi mogućnost da taj broj sami biraju. Šest mjeseci nakon se sudeći prema uspjehu prodaje limitiranih izdanja počnu prodavati meka izdanja knjige. Tu su izuzetak samo knjige za djecu, koje nisu limitirane.

Comments are closed.