Press "Enter" to skip to content

INTERLIBER NA HRT 3: Zoran Ferić predstavio svoj novi roman

U sklopu projekta „Knjiga svima i svuda“ organizirano je predstavljanje novih knjiga u većernjim satima na HRT 3 programu. Danas je u fokusu ekranskog izdanja Interlibera bio cijenjeni hrvatski pisac Zoran Ferić sa svojim novim romanom „Putujuće kazalište“. U emisiji je, kroz razgovor s moderatorom Ivicom Prtenjačom i urednikom knjige Dragom Glamuzinom, govorio o knjizi i izazovima s kojima se susretao tijekom pisanja ovog autobiografskog-obiteljskog romana. Iako je prvi rukopis predao još prošloga ljeta, knjiga je zbog kompleksnosti sadržaja kojim se bavi izdana tek sada. 

Riječ je o romanu u kojem Ferić prepričava svoju obiteljsku prošlost prisjećajući se tako  događaja iz svoje prošlosti. Kroz priču se odražava i duh Hrvatske tijekom različitih doba dvadesetoga stoljeća. To je razdoblje koja je obilježeno ratovima, obiteljskim poteškoćama i gubitcima, a radnje djela je ispričana na jedan nostalgičan način zbog kojega bi, kako najavljuje urednik knjige, izlazak ove knjige bio „veliki događaj za bilo koju veliku europsku književnost“. 

Za ovu knjigu, koju Ferić ne smatra svojom, već  kolektivnim djelom, inspirirala ga je fotografija djeda i bake. Ovaj je roman, koji zadire duboko u njegovu obiteljsku prošlost, napisao jer osjeća da je njegov život nastavak života predaka. Ističe kako  mu je „druženje s mrtvima“ u ovome djelu bilo lijepo, pogotovo zato što su to osobe koje voli. Knjiga je opsežna, a na gotovo 500 stranica Ferić predstavlja mnoštvo likova koji su stvarni, ali su oživljeni u fiktivnoj naraciji. Upravo je to razlog zašto ovaj roman smatra biografijom. U emisiji se moglo čuti i autorovo čitanje prologa romana koje je uvod u ovaj rad obilježen svjesnim sjećanjem koje je ponovno dovedeno u život. S obzirom na to da smo u sajamskom tjednu Interlibera, ovaj se roman može naći po povoljnim sajamskim cijenama u knjižarama diljem Hrvatske.

Comments are closed.