Press "Enter" to skip to content

Interliber voli nogomet: predstavljeno novo izdanje monografije „Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava”

Nogomet je sport koji spaja ljude. Zbog euforije koja vlada tijekom svjetskih i europskih prvenstava u nogometu mnogi zaborave na svakodnevne brige i stres, posvađani su opet u dobrim odnosima i posvuda vlada zajedništvo. Lakše je pretrpjeti sate na poslu ili u školi kada se zna da nakon toga slijedi utakmica. Naši reprezentativci nas nekad koštaju živaca, dovode nas do krajnjih rubova napetosti, ali su zaslužni i za silni ponos i sreću koju nam donose njihove pobjede. To se posebice istaknulo na posljednja dva prvenstva gdje su ostvarili povijesne rezultate, a navijači Vatrenih su dokazali da rijetko koja stvar spaja ljude toliko dobro kao što to čini nogomet.

Predstavljanje monografije na ovogodišnjem Interliberu. Izvor: Jutarnji.hr

Ljepotu zajedništva koju stvara nogomet prepoznali su Ivica Buljan i Vlado Vurušić koji su ovaj četvrtak u paviljonu 5 na Interliberu predstavili novo i prošireno izdanje monografije „Nogomet – povijest svjetskih nogometnih prvenstava”. U monografiji su opisane sve nogometne utakmice odigrane u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava – od 1930. sve do 2022. godine. Knjigu su predstavili urednica Sonja Miličević Vukelić, autori Ivica Buljan i Vlado Vurušić, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul i sportski novinar Dražen Krušelj. U najnovijem izdanju predgovor za knjigu napisao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.  Dopunjeno izdanje donosi rezultate svih nogometnih utakmica odigranih na svjetskim nogometnim prvenstvima te imena i kratke biografije svih igrača, trenera i sudaca. Uz navedeno knjiga je obogaćena poviješću hrvatskog nogometa, zanimljivostima sa svjetskih prvenstava i više od 600 fotografija.

Autor Vladimir Vurušić je na predstavljanju rekao kako su s radom na monografiji počeli iz čistog zadovoljstva te kako je upravo nogomet učinio Hrvatsku prepoznatljivom u svijetu: „ Mnoge zemlje su se probijale na kartu svijeta preko nogometa pa tako i Hrvatska. Reakcija većine stranaca kada kažete da ste iz Hrvatske je spominjanje nogometa i naših prepoznatljivih kockastih dresova. Mi smo u monografiji htjeli prikazati kako je nogomet kroz povijest utjecao čak i na politička zbivanja, a sada je više i od igre i od politike.“ – izjavio je Vurušić.

Urednica monografije, Sonja Miličević Vukelić, pohvalila je način na koji je monografija napisana rekavši da je tijekom čitanja imala osjećaj da se nalazi na svakoj od opisanih utakmica.

Autor Ivica Buljan se pak tijekom predstavljanja više osvrnuo na način na koji će monografija djelovati na publiku : „ Od malih nogu sam čitao o nogometu, pa su godine prakse i iskustva rezultirale time da se odlučim za pisanje knjige. Za mene u toj temi ima elemenata poezije. Ova knjiga je budućnost jer nikada neće biti dovršena i završena jer će uvijek biti svjetskih prvenstava, čitatelja i autora.“- rekao je.

Predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul zaključio je predstavljanje knjige rekavši kako je nogomet konkretni projekt koji je podigao hrvatsku zastavu u svijetu te kako bi trebali težiti prezentiranju hrvatske književnosti na jednak način.

Knjigu možete pronaći na ovogodišnjem Interliberu kod izdavača Školska knjiga po promotivnoj cijeni od 41,70 €.

Comments are closed.