Press "Enter" to skip to content

Intrigantni noir film hrvatskog potpisa

Kratkometražni film „Slučaj žutog tulipana“ vrhunski je triler mladog redatelja Hrvoja Wächtera u produkciji GHP-a. Radnja smještena u 20tim godinama prošlog stoljeća, prati detektiva koji istražuje slučaj serijskog ubojice, te se istovremeno bori i s vlastitim problemima. Dok u filmu nije naznačeno u kojem je gradu smještena radnja, sniman je u Slavonskom Brodu, te uključuje velik broj vizualnih efekata i kompjuterske animacije kako bi prikazali brodsko Korzo onakvim kakvo je bilo prije 2. Svjetskog rata.

Cjelokupni film uvelike podsjeća na hollywoodske noir filmove iz prošlog stoljeća, s temeljnom razlikom da je „Slučaj žutog tulipana“ sniman u boji. Glavni lik je detektiv koji se svojim radnjama često niti ne razlikuje od kriminalca kojeg progoni, te postaje opsjedut svojom potragom. Cijela je radnja popraćena naracijom glavnog lika, a atmosfera je mračna i depresivna.

Hrvoje Wächter i produkcija GHP-a uspjeli su u 17 minuta ostvariti ono što neki ne uspiju niti u dva sata. U relativno kratkom vremenu upoznajemo oba glavna lika koja su utjelovili Petar Katinić i Matija Obradović, njihove radnje, osjećaje i motive koji od početka kreiraju zanimljivu i napetu priču popraćenu izuzetno kvalitetno snimljenim scenama. Produkcija ni na završetku nije uskratila gledatelje, te je cjelokupna radnja zaokružena.

Uspjeh filma pokazuju i nominacije za razne nagrade kao što su Sweden Film Awards, te Hollywood International Golden Age Festival gdje se mogu pohvaliti titulom semifinalista.

„Slučaj žutog tulipana“  je jedan od onih filmova koji od samog početka intrigiraju gledatelja, te na njega ostavljaju efektan dojam, a jedino što mu možemo zamjeriti je to što ne traje duže.

Comments are closed.