Istražite ljepote Konavala: jedinstvene regije nedaleko od Dubrovnika

Konavle su smještene na krajnjem jugu Hrvatske. Područje je to izrazito bogato poljoprivrednim površinama, agroturističkom ponudom i kulturnom baštinom. Konavle se mogu pohvaliti bistrom i svježom izvorskom vodom svojih sela. Valja istaknuti i da je najjužnija točka Republike Hrvatske  Rt Oštro smještena na poluotoku Prevlaci u Konavlima.


Crkvica sv. Barbare iz 19. stoljeća smještena je na Varinom brdu poviše sela Dubravka. U sklopu ovog sakralnog objekta je i najveće očuvano srednjovjekovno groblje u Konavlima. Osim crvke sv. Barbare  na Varinom Brdu nalaze se i stećci  koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća. Od ukrasa na stećcima zanimljive motive čine vitica, rozete s križevima, luk i strijela, otisak ruke itd. Od  2016. godine ovaj lokalitet je na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine zbog svoje vrijednosti i ljepote.


Izvor: Facebook

Konavoski Dvori poznato su izletište smješteno uz rijeku Ljutu. Osim prekrasne šetnice, ovo mjesto sadrži i restoran u kojem se nudi domaća hrana kao što su sir iz ulja, pršut, jela ispod peke, nezaobilazna janjetina i pašticada, juha s orzom, slanutkom i povrćem, zelena menestra s kaštradinom, pancetom i kobasicama, ali i sva ostala jela domaće kuhinje.


Iznad konavoskih stijena, od Cavtata do Radovčića, proteže se pješačka staza koja je bogata borovom šumom i niskim raslinjem. Pješačkom stazom može se krenuti u Cavtatu i Radovčićima, no, isto tako, moguće je priključiti se i u Popovićima, Komajima, Čilipima te Močićima.


Plaža Pendža ispod sela Radovčići pruža nesvakidašnji prizor. Kupanje na konavoskim stijenama pravi je izazov. Na ovom prostoru konavoske su stijene najviše, dosežu visinu i do 290 metara. One su prirodni i granitni štit s mora, stvorene od klisura i gromada, tako vješto i čudesno složen od kamenih tvoraca i praroditeljica. Također, na putu do Pendže nalazi se Kojan Koral koji u svojoj ponudi ima školu jahanja, terapeutsko jahanje, rekreacijske jahačke ture te ATV safari.


Župna crkva sv. Nikole u Cavtatu izgrađena je u 15. stoljeću, a u 18. stoljeću sagrađen je i zvonik. Posvećena je 1. lipnja 1835. godine. Vjernička zajednica u Cavtatu ima kontinuitet od početka 5. stoljeća. Do avarskog pustošenja, Cavtat (Epidaur) je jedina poznata vjernička zajednica od Risna do Stona.


Pero Guljelmović poznati je konavoski ribar koji svaki dan nosi svježu ribu na placu u Grad. „Stoljećima njegujem tradiciju koja me povezuje s morem i morskim krajem. Ribolov, uz stočarstvo i poljoprivredu, predstavljao je u prošlosti glavni izvor prihoda lokalnim ljudima, ali i danas postoji veliki postotak onih koji još uvijek žive i dišu u skladu s morem kao i ja.“, rekao je Pero.

 

Svjetski poznate konavoske naušnice koje se još nazivaju verižice, tradicijski su nakit. Valja istaknuti da su prije djevojčice nosile male naušnice, dok su starije žene nosile veće. Danas se u Čilipima održavaju folklorne priredbe od Cvjetnice do početka studenog, svake nedjelje. Mladi folkloraši odjeveni u tradicijsku konavosku nošnju plešu razne plesove. Zbog svog ambijentalnog ugođaja, iako je program dugi niz godina nepromijenjen, isti turisti znaju doći više puta. Folklorna priredba postala je sastavnim dijelom dubrovačke turističke ponude.


Ovo je samo djelić  konavoskih zanimljivosti smještenih u okružju velebnih planina, borovitih i šumovitih primorja te granitno-sedefnih Konavoskih stijena uzduž obale, s Konavoskim poljem u središnjoj osi. Konavljanima, kako kažu, ni za vrijeme pandemije nije bilo dovoljno vremena da obiđu sva sela.

0
Naselja u Konavlima
Ukupno otvaranja 412