Press "Enter" to skip to content

IT SEKTOR: NEPREPOZNATA HRVATSKA PERJANICA

Mnogobrojne uspješne tvrtke započele su u garaži, a danas osvajaju svjetska tržišta. Jedna takva je i splitska tvrtka littlecode koju su 2017. osnovali Nikola Perić (CEO) i Antonio Šerić (CTO), a kasnije im se pridružio i Josip Oršolić (COO). Danas imaju više od 25 zaposlenih, posluju u više zemalja svijeta s nekim od najvećih svjetskih korporacija, a opisuju se kao „talentirani tim za razvoj softvera koji surađuje s velikim poduzećima kako bi vješto kodirali pozadinska rješenja koja podržavaju vašu viziju“.

Već i vrapci na grani znaju da u IT sektoru nedostaje stručnog kadra. Ne, nije istina da nedovoljno maturanata upisuje fakultete poput FER-a, FESB-a, TVZ-a, FOI-a i ostalih koji im pružaju koliko toliko kompetencija da bi jednog dana bili kvalitetni zaposlenici. Vjerojatno za IT sektor ne bi bilo dovoljno stručnog kadra kada bi većina hrvatskih maturanata upisala tehnološke fakultete. IT industrija je jedna od, ako ne i prva na listi, najbrže rastućih industrija do sad. Usluge poput umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, blokchain, cloud sustavi i proširena analiza podataka danas su potrebne svima.

Prema podacima dostupnima na raznim financijskim portalima poput FINE, InfoBIZ-a i Kontera, prihodi IT sektora u 2021. dosegli su 17,3 milijardi kuna te je u skladu s time bile otvoreno gotovo 3.000 novih radnih mjesta. Ne bi lagala kad bi rekla da se nalazimo u periodu četvrte industrijske revolucije, često nazvane i IT revolucije. Plaće i dalje rastu, značajno je povećanje neoporezivih isplata radnicima te je otvoreno dvostruko više novih radnih mjesta nego prethodne godine. Iako to jesu rekordne brojke u domaćim okvirima, mogu djelovati zavaravajuće idealno dok se ne interpretiraju u globalnom kontekstu.

Konferencija IT & HR: Prilike i izazovi; Izvor: Bug.hr

Na konferenciji pod nazivom IT & HR: Prilike i izazovi, organiziranoj od strane Hrvatske gospodarske komore na kraju 2022. godine istaknuto je kako je IT sektoru potrebna snažnija podrška u zemlji. “Treba raditi na poboljšanju zakonske i financijske regulative koja bi ubrzala transformaciju IT tvrtki prema kreatorima proizvoda i rješenja s kojima se može nastupati na domaćem i inozemnim tržištima. Nova financijska regulativa svakako bi trebala uključivati i porezno rasterećenje plaća za takve tvrtke, poticati udruživanja tvrtki radi bržeg rasta i poticati zapošljavanja mladih, čime bi se podizala dugoročna održivost i konkurentnost hrvatske IT industrije”, rekao je predsjednik Udruženja za IT HGK Alojzije Jukić, prenosi BUG. Također, istaknuo je kako je vrlo bitno da hrvatski obrazovni sustav ima dva osnovna cilja, jedan je produciranje dostatne količine STEM kadrova, a drugi je uska suradnja s IT industrijom u domeni istraživanja i razvoja u svrhu stvaranja održivih i konkurentnih hrvatskih IT proizvoda.

Hrvatska IT industrija stvarno može puno više, na to ukazuju i sve brojke koje unatoč svim nedaćama u zadnje dvije godine i dalje rastu. Bilo bi zaista logično da IT industrija, uz naš turizam, postane hrvatska perjanica. Problem je ipak u nedovoljnoj podršci – industriju kao takvo prepoznali smo tek prije nekih sedam godina, i još uvijek joj se iz godine u godinu ne daje puni status. IT-ijevci se pitaju do kada ovako? Dok nam ne ode sva visoko-kvalificirana snaga?

Comments are closed.