Press "Enter" to skip to content

Iza Leđa suvremenog života

Na ovogodišnjem Interliberu poseban fokus usmjeren je prema europskoj modernoj književnosti. Ovoga petka na Interliberu je u sklopu programa Ukrajina u fokusu predstavljen drugi roman odrastanja Iza Leđa ukrajinske autorice Haske Šijan.

Izvor: Knjižara Ljevak
Izvor: Knjižara Ljevak

Roman predstavlja poziciju žena u ratnom razdoblju, emocionalno odrastanje protagonistice i poimanje suvremenog svijeta kojim je okružena. Poseban je po tome što ne samo da u tematiku rata uvodi žensku perspektivu, nego što stavlja I rasplet jednog ljubavnog odnosa koji će onda zrcaliti sve druge odnose koji se nalaze u njegovoj okolini.

Glavna protagonistica romana Marta, mlada je žena u kasnim dvadesetima koja je prisiljena živjeti sama nakon što se njezin dečko  pridruži vojsci. Unatoč dobroj prilagodbi partnerove odluke te pogodnostima gradskog životnog standarda i dobrom poslu, ona postaje nezadovoljnija vlastitom seksualnošću i životom.

Na predstavljanju knjige sudjelovali su autorica Haska Šijan, prevoditeljica Dariya Pavlešen i urednik Josip Ivanovića raazgovor o knjizi moderirala je Marija Andrijašević.

Protagonistica predstavlja novi naraštaj emancipiranih žena i želim to naglasiti. Ona nije feministica, ona je jednostavno uspješna, slobodna žena i ona pripada drugom naraštaju takvih žena. Zašto? Zato što recimo njezina majka, i tu se jako osjeća generacijski sraz, sasvim drugačije promatra svijet i ona još uvijek ima taj teret odgovornosti za svoju obitelj koji u postpatrijarhalnog društvu više nije takav u prvoj generaciji kojoj pripada majka.”

Haska Šijan

Iza Leđa je 2019. godine nagrađen Europskom nagradom za književnost te se ove godine na Interliberu roman mogao nabaviti po cijeni od 135 kuna.

Comments are closed.