Press "Enter" to skip to content

Izmjena zakona o pobačaju prouzročila nove prosvjede u katoličkoj Poljskoj

Foto: Creative Commons

Novi prosvjedi uoči izmijenjenog zakona o pobačaju, ovaj su tjedan u Poljskoj izazvali još jedan skandal, a Katolička crkva postala je nova revolucionarna bojišnica.

Masovni prosvjedi započeli su prošlog vikenda, kada se skupina djevojaka i mladića okupila ispred katedrale u Poznanu s ciljem ometanja bogoslužja. Iako se Poljska u zadnjih nekoliko godina suočila s nizom skandala u kojima su svećenici bili optuženi za spolna zlostavljanja i njihova prikrivanja, ovakve prosvjede ova vrlo tradicionalna katolička zemlja još nije vidjela.

Poljski Ustavni sud je prošli tjedan donio odluku o pooštrenju zakona o pobačaju. Naime, do sada zakon je dopuštao pobačaj u slučaju kada je život majke bio ugrožen, u slučaju teških poremećaja fetusa i u slučaju trudnoće nakon silovanja. Novim zakonom zabranjen je pobačaj u slučaju teških poremećaja nerođenog djeteta. Pošto su poremećaji fetusa glavni razlog pobačaja u Poljskoj (oko tisuću legalnih pobačaja u godini), ova odluka gotovo znači potpunu zabranu pobačaja.

To je produbilo jaz u Poljskoj te su krajnje desne skupine najavile stvaranje „Nacionalne straže“ za zaštitu Katoličke crkve od napada prosvjednika. S druge strane, lijeve grupacije komentirale su kako je novi zakon diktiran od strane desnih fundamentalista te da je to „rat protiv žena“. Robert Bąkiewicz, šef radikalno-nacionalističke udruge Marš neovisnosti, rekao je kako se Poljska nalazi „usred neoboljševičke revolucije“ te kako će „braniti svaku crkvu, svaku stambenu četvrt, svaki grad i svako selo“.

U Poljskoj se trenutačno događa kulturni raskol. Iako su desno-konzervativne stranke postigle ono što su htjele kada je riječ o pobačaju, mnoge ankete provedene na tu temu pokazale su kako se većina stanovnika Poljske izjašnjava protiv pooštravanja zakona o pobačaju.

Comments are closed.