Press "Enter" to skip to content

Jandroković: “Datum parlamentarnih izbora je politička odluka…”

Foto: Flickr

Prilikom davanja izjave za novinare predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak nije htio precizirati kada će se održati parlamentarni izbori. Ipak je natuknuo kako će se o tome raspravljati na 21. plenarnoj sjednici Sabora i da se vjerojatno radi o 2. ili 3. tromjesečju.

Komentar na pitanje o parlamentarnim izborima

Na upit novinara o parlamentarnim izborima Jandroković je komentirao izjave kolege Arsena Bauka koji je rekao da će izbori biti prije ljeta i kolegu Krešu Beljaka koji je rekao nakon ljeta. Nadovezao se na njih te je rekao kako je jedan od njih u pravu jer bi se izbori trebali održati u drugom ili trećem tromjesečju ove godine. Naglasio je da se tu ipak radi o političkoj odluci koju donosi Sabor.

21. plenarna sjednica Sabora

U ponedjeljak 15. siječnja počinje 21. plenarna sjednica Hrvatskog sabora u ovom sazivu. Sabor će tako raditi 10 tjedana do 22. ožujka kada odlaze na stanku u Velikom tjednu. Jandroković nije otkrio hoće li 22. ožujka biti zadnji dan zasjedanja u ovom sazivu. Napomenu je kako do stanke za Uskrs Sabor ima dosta posla jer se treba raspraviti još 205 točaka, dosta zakonskih prijedloga koji dolaze iz Vlade kao i izvješća za 2022. koja ne žele ostaviti novom sazivu na raspravu.

Odabir novih ustavnih sudaca

Bilo je i pitanja vezano za odabir desetorice novih ustavnih sudaca za koje je raspisan natječaj. Predsjednik sabor naglasio je kako je za to potrebna dvotrećinska većina koja uvijek zahtjeva dogovor vladajućih i oporbe. S obzirom na trenutni sastav ovog saziva, kaže Jandroković, vrlo je moguće da će odabir novih ustavnih sudaca odraditi novi saziv.

Comments are closed.