Press "Enter" to skip to content

Japanske vlasti donijele odluku o sufinanciranju projekata za povećanje nataliteta

Izvor: Unsplash

U zemlji s jednom od najnižih stopa nataliteta na svijetu, Japanu, prošle je godine rođeno manje od 865.000 djece, što je dovelo do zabrinjavajućeg negativnog trenda nataliteta. Zbog toga se pretpostavlja da će se populacija Japana smanjiti sa 128 milijuna stanovnika, na 53 milijuna, ako se situacija ne krene mijenjati.

Negativni je trend nataliteta postao toliko ozbiljan problem, da su Japanci čak izmislili riječ za to – shoshika (društvo bez djece).

Tako su japanske vlasti donijele odluku o sufinanciranju projekata pomoću umjetne inteligencije, u svrhu povećanja nataliteta. Naime, njihov plan je sufinanciranje projekata kojim će se stvarati nove aplikacije i platforme za pronalazak partnera korištenjem umjetne inteligencije.

Poznato je da već postoje takve platforme, od kojih neki već i koriste umjetnu inteligenciju za uspješniju obradu podataka. No umjetna inteligencija u dosadašnjim aplikacijama svedena je na kriterije kao što su životna dob ili podatci o zaradi pojedinca, pri čemu oni daju rezultate samo ako postoji poklapanje.

Ovim se projektom planira omogućiti izrada skupljih i naprednijih sustava koji bi uključivali i neke druge kriterije, kao što su hobiji i osobne vrijednosti pojedinca. Plan je da se od iduće godine lokalnim samoupravama dodijeli 19 milijuna dolara, kako bi se radilo na popravljanju demografske slike Japana.

No, postoje stručnjaci koji smatraju da se na taj način neće doprijeti do mladih i stvarno ih potaknuti na stvaranje obitelji. Lokalna stručnjakinja za demografiju i medicinska antropologinja, Sachiko Horiguchi, smatra da postoji bolji način za povećanje nataliteta. Tako predlaže financijsku pomoć mladima s niskim primanjima ili čak razvoj robota za kućanske poslove i brigu o djeci, što bi uvelike olakšalo mladima odluku o stvaranju obitelji.

Comments are closed.