Press "Enter" to skip to content

Je li Bloomu (2) i njegovim vršnjacima mjesto na društvenim mrežama?

Maja Šuput je otputovala sa suprugom i sinom u Miami, Floridu te prema objavama na društvenim mrežama možemo vidjeti kako obitelj uživa na moru. S obzirom na klimu na Floridi u ljetu se može uživati i u listopadu. Maja na svojem Instagram profilu objavljuje fotografije i videe svog sina i tvrdi kako Bloom obožava putovati na egzotične lokacije iako je u trećem mjesecu napunio tek dvije godine.

Neizostavno je dijeliti fotografije i videe s putovanja, posebice onih egzotičnih ali moramo se zapitati je li u redu objavljivati slike dvogodišnjeg djeteta u kupaćim kostimima ako znamo da će upravo te fotografije vidjeti stotine tisuća pratitelja na Majinom Instagram profilu. Roditelji imaju najvažniju ulogu u procesu odgoja i socijalizacije svoje djece. Važno je kontrolirati sadržaj koji djeca konzumiraju svakodnevno te pokušati djecu što više zaštiti od negativnih posljedica korištenja medija i društvenih mreža. Objavljivanje slika maloljetne djece je neprimjereno i kada roditelji nemaju velik broj pratitelja jer u svakom slučaju krše pravo na privatnost djeteta koje kada odraste možda neće htjeti da se njihove slike iz djetinjstva budu dio „digitalnog otiska“ svojih roditelja. Na portalu Mamatataja.hr je objavljen intervju psihologinje Ane Raguž  iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u kojem apelira na oprez pri objavljivanju fotografija djece na Internet. Ističe kako te slike zauvijek ostaju na internetu te su dostupne svima.

Prije društvenih mreža fotografije svoje djece smo pokazivali samo susjedima i rodbini a ne nepoznatim ljudima. Tako se fotografije nisu dijelile dalje, a danas se to može učiniti putem dva klika, upozorava psihologinja.

Djeca tako dobivaju svoj digitalni identitet u vrlo ranoj dobi pa se na taj način i dijete može dovesti u rizik dijeleći informacije o datumima rođenja, rodnom listu, itd. Štoviše, ono što roditelji trebaju imati na umu da su djeca meta pedofila, a dijeljenjem ovakve vrste sadržava ugrožavaju sigurnost svoga djeteta.  

Comments are closed.