Press "Enter" to skip to content

Jedinstvena izložba Muzeja za umjetnost i obrt

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od 27. studenoga 2020. do 24. siječnja 2021. možete pogledati izložbu fotografija pod nazivom Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.

2020. je trebala biti godina velikih planova za MUO jer su već početkom godine, točnije 17. veljače, obilježili stotinu i četrdeset godina od osnutka Muzeja. Međutim, njihove planove za veliko slavlje, kao i planove većine stanovnika Zagreba, poremetio je potres koji je 22. ožujka prodrmao metropolu. Nekoliko mjeseci nakon stradanja, radom, upornošću i optimizmom nastavljaju realizaciju izložbenog programa te pripremaju priču o svojoj povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost, omeđenu dvama zagrebačkim potresima i stradanjem.

Izložba kroz serije fotografija prikazuje sliku Zagreba u vrijeme novijeg potresa, ali posjetitelji se kroz postavu mogu retrospektivno vratiti i u vrijeme prvog velikog potresa u Zagrebu, onog iz 1880. godine. Unutar više tematskih cjelina predstavljena je povijest muzeja, kronologija uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO.

Još jedna zanimljivost izložbe je aktivno sudjelovanje publike u stvaranju zbirke izloženih fotografija. Muzej je naime u studenome održao natječaj na kojem je stručni žiri odabrao dvadeset fotografija zaprimljenih od publike, a vlasnike najboljih fotografija MUO je nagradio klub karticom za besplatne posjete Muzeju.

Ako još niste, svakako svratite na izložbu u Muzej za umjetnost i obrt, kroz koju će te otkriti značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti.

 

Comments are closed.