Press "Enter" to skip to content

Jelena Radić Džozić: „Ne prijeti se energetskom sektoru, nego u stvari suverenosti“

U sklopu programa promocije na Interliberu, 11. studenog u 13 sati, dr.sc. Jelena Radić Džozić predstavila je svoju novu knjigu  o trgovanju plinom između Ruske Federacije i Europske unije. Izdana uz pomoć naknadnika Jesenski i Turk, ova knjiga rezultat je višegodišnjeg istraživanja u sklopu doktorske disertacije koju je doktorica Radić Džozić obranila još 2020. godine.

Uz doktoricu Radić Džozić, uvodne riječi o svježe objavljenoj knjizi dali su mentor prof. dr. sc. Siniša Tatalović i sumentor prof. dr. sc. Luka Brkić. Pitanje o odnosu trgovanja plinom između Ruske Federacije i Europske unije, koje je od velike važnosti za, kako Europsku, tako i našu javnost, Jelena Radić Džozić razlaže i pretendira odgovoriti u knjizi. Ono što je vrlo važno za naglasiti jest da se sve češći „apeli“ predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Putina pa tako i glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharove, mogu povezati prije s prijetnjom suverenizmu nego ekonomskom prijetnjom.

Ovu tezu je Jelena Radić Džozić predstavila na sljedeći načina: „Ne prijeti se energetskom sektoru, nego u stvari suverenosti, u smislu autonomnog donošenja vanjskopolitičkih odluka.“ Energetska moć je čini se, samo instrument kojim se Ruska Federacija služi za strateško jačanje statusa na političkoj pozornici. Jelena Radić Džozić u svojoj knjizi demistificira nepoznanice imanentne tržišnom odnosu između Europske unije i Ruske Federacije, napominjući kako je ključan faktor u ovom kontekstu „diskurzivno jačanje instrumenta moći“ od strane Ruske Federacije.

Kao što je doktorica Jelena Radić Džozić precizno konstatirala, liberalno – ekonomski diskurs u potpunosti je zamijenjen realističnim političkim diskursom, stoga se ne govori o plinskoj trgovini, već o energetskoj sigurnosti kojom Ruska Federacija ostvaruje svoju poziciju.

Knjiga je dostupna u maloprodaji te ju je moguće kupiti i na Interliberu za cijenu od 176 HRK.

Comments are closed.