Press "Enter" to skip to content

Jelenov greben: bajkovita slovenska oaza

Foto: Pexels

Zima je čarobno razdoblje koje je uvijek ispunjeno idilom te raznim okusima i mirisima. Zato zimi uvijek tražimo nekakva drugačija, slikovita mjesta sa zanimljivim sadržajima koja će naša putovanja učiniti nezaboravnima.

U potrazi za idiličnim bijegom iz svakodnevnih gužvi pronašli smo jedinstveno mjesto, čarobnu slovensku oazu – Jelenov greben. Ovo savršeno mjesto za jednodnevni izlet nalazi se samo oko sat vremena i 20 minuta vožnje iz Zagreba, u podnožju prekrasne slovenske Olimske gore. Jelenov greben najpoznatiji je kao dom oko 100 divnih pitomih jelena, košuta i muflona koji se slobodno kreću na terenu od osam hektara. 

Jelenov greben nastao je na neki način sasvim slučajno. Naime, jeleni na tom području borave od davne 1989. godine, kada su ih doveli s naših otoka Brijuna. Prvotno su dovedeni samo radi ispaše, ali su vrlo brzo postali turistička atrakcija. Tako je nastao današnji Jelenov greben, obiteljsko imanje koje nudi jedinstvenu priliku druženja s predivnim životinjama.

Individualno razgledavanje imanja moguće je svaki dan za vrijeme radnoga vremena. Ako pak želite dobiti malo više informacija, u ponudi su i vođene ture.

U prodavaonici „Pri mami“, koja se nalazi u sklopu imanja, možete kupiti veliki asortiman domaćih proizvoda, poput meda, džemova i kobasica te naravno mali paketić hrane kojom možete hraniti jelene. Jeleni su pitomi tako da im se slobodno možete približiti te ih čak hraniti iz ruke. Nakon obilaska, možete se odmoriti u pansionima Rebeka ili Karolina ili u wellnessu Lara, koji se također nalaze u sklopu imanja, a nazvani su vlasnikovim kćerima. Želite li pak samo nešto pojesti i popiti, gostionica Jelenov greben nudi vam razne domaće specijalitete.

Foto: Chiara Golja

Iako se smatra čarobnom zimskom idilom, iz osobnog vam iskustva mogu reći da je neopisivo lijepo u bilo kojem djelu godine. Tako da i ako vam je ova godina započela puna obaveza, priuštite si ovo iskustvo u nekom drugom dijelu godine.

Comments are closed.