Press "Enter" to skip to content

Jeste li ikada prekršili jedno od ovih strogih kazališnih pravila? 

Idete u kazalište, ali ne znate kako se trebate ponašati? Treba se primjereno odjenuti i pridržavati svih pravila bontona. Za uspjeh predstave, naravno, bitna je gluma, glazba, svijetla, scenografija i kostimografija.

No, ova pravila se nikako ne smiju prekršiti! 

1. Zabranjeno zviždanje u kazalištu 

U kazalištu se uz pljesak često čuje i zviždanje, ali nikako nije poželjno tijekom predstave. No, razlog nije toliko očit. U vrijeme prije tehnologije, koja danas diže i spušta scenografiju i glumce, kazališta su zapošljavala mornare. Mornari su imali znanje i snagu jer su na brodovima istim konopcima upravljali jedrima. Zviždanje je bio signal za dizanje/spuštanje scenografije. Pogrešno shvaćen znak mogao bi imati smrtonosne posljedice za glumce na pozornici. 

2. Ogledala donose nesreću 

U svijetu kazališta ne samo da slomljeno ogledalo donosi nesreću, nego čak i čitavo. Ogledalo je zahtjevan rekvizit na pozornici jer odbijaju jaku svijetlost reflektora. Glumci mogu zaboraviti tekst, prevrnuti scenografiju, strgati nešto ili pasti i ozlijediti se. 

3. Slomi nogu! 

Slomi nogu je vrlo poznat izraz, ali malo tko zna od kuda potječe. Prva teorija je da je publika u vrijeme Kraljice Elizabete bacala novac na scenu. Kada bi se glumci sagnuli da ih pokupe, “slomili” bi noge odnosno ne bi više bile ravne. Druga teorije je da su u kazalištu zli duhovi koji će uvijek napraviti suprotno od onoga što je rečeno. Ako kažeš glumcu da slomi nogu, duh će zapravo zagarantirati odličnu predstvu!

4.  Fantomsko svijetlo 

U nekim kazalištima, zadnja osoba koja zaključava kazalište treba ostaviti jedno svijetlo na pozornici. Svijetlo se ostavlja kako bi duhovi kazališta mogli odigrati svoje vlastite predstave, u protivnom bi se mogli naljutiti i prokleti kazalište. Drugi pak vjeruju da svijetlo na sceni tjera zle duhove.  

5. Nemoj reći “Macbeth” 

Glavno i najstrože pravilo, u kazalištu se ne smije reći “Macbeth” jer donosi nesreću. Mnogo je teorija zašto. Započelo je s glumcem koji je u predstavi ozlijeđen u bitci pravom oštricom i umro. U povijesti ima još nekoliko slučajeva glumaca koji su nastradali tijekom izvedbe. Druga teorija je povezana s vješticama u predstavi. Bacit će pravu kletvu na kazalište ako se izgovori “Macbeth” izvan predstave, jer misle da ih se ismijava. Nesreća će se prekinuti jedino ako osoba izađe iz kazališta, okrene se oko svoje osi tri puta i pljune.  

Neka pravila se manje ili više ozbiljno shvaćaju, ali ona su na kraju dana samo praznovjerja

Usudite li ih se prekršiti? 

Comments are closed.