Press "Enter" to skip to content

Jesu li ovogodišnji Zlatni globusi istaknuli favorite za Oscara ili samo ponovno podignuli prašinu oko Dahmera?

Ušli smo u novu godinu. Krenuo je siječanj,a s njime i sezona dodjela nagrada. Prvi mjesec je period kada se tradiocionalno odvijaju dodjele nagrada za uspjehe u prošloj godini, pa je tako  održan 80. Zlatni globus. I svakako nije prošao nezamijećeno. U filmskom svijetu se ova nagrada već dugi niz godina smatra uvertirom za predstojeće Oscare pa je tako ovogodišnji izbor dao filmskim kritičarima dobar materijal za raspravu.

Glavne nagrade večeri, one za najbolji film i najbolju režiju otišle su u ruke redatelja Stevena Spielberga i njegovoj drami Fabelmanovi. Jedan od najznačajnijih redatelja u povijesti kinematografije snimio je film o sebi i za njega odnio kući dva zlatna globusa. Iako se ovo dalo predvidjeti potrebno je napomenuti kako je u kategoriji najboljeg filma konkurencija bila izrazito jaka. Našli su se tako tu i Elvis, Top Gun: Maverick, Tar i Avatar 2 koji trenutno ruši sve rekorde na blagajnama kina. Kako to sad radi Avatar, tako su sredinom godine Elvis i Top Gun poharali kino blagajne i dobili naklonost filmskih kritičara pa je tako nagrada za ovu kategoriju sigurno razdvojila mišljenja jer smo ipak u 2022. imali priliku gledati neke od filmova koji će zasigurno jednog dana postati filmski klasici.

Steven Spielberg na 80. dodjeli Zlatnih globusa(Izvor: Gettyimages)

Status favorita potvrdio je i Austin Butler koji je odnio nagradu za najboljeg glumca za svoju ulogu Elvisa. U ovoj kategoriji nije bilo većih iznenađenja s obzirom da je Butler za ovu ulogu dobio brojne nominacije i većinu ih zaključio pobjedom. Zasluženo? Svakako! Butlerova fenomenalna interpretacija Elvisa zasigurno će mu donijeti i nominaciju za Oscara, ako ne čak i sam kipić. Prevelikog iznenađenja nije bilo ni u kategoriji najbolje glumice gdje je nagradu odnijela Cate Blanchett za svoje tumačenje dirigentice Lydije Tár.

Austin Butler potvrdio je status favorita i osvojio nagradu za najboljeg glumca (Izvor: Gettyimages)

Možda najveće iznenađenje večeri sakrilo se u kategoriji za najbolju sporednu glumicu u kojoj je glavna favoritkinja bila Jamie Lee Curtis, ali pobjedu je odnijela Angela Basset za svoju izvedbu kraljice Ramonde u filmu Black Panther: Wakanda forever postavši time prva glumica ikada koja je osvojila veliku individualnu glumačku nagradu za film temeljen na Marvel stripovima. Za najboljeg sporednog glumca nagradu je dobio Ke Huy Quan za ulogu u filmu Everything Everywhere All at Once.

Angela Basett nakon osvajanja nagrade (Izvor: Gettyimages)

U filmskim kategorijama nagrade su još odnijeli i Michelle Yeoh za najbolju glumicu u komediji i Colin Farrell za najboljeg glumca u komediji, a najboljom komedijom proglašen je film The Banshees of Inisherin. Najbolji film na stranom jeziku je Argentina, 1985, a nagradu za najbolji animirani film odnio je Pinokio što nije bilo iznenađenje, ali je razočaranje s obzirom na konkurenciju.

Televizijske kategorije prošle su više-manje očekivano. Najbolja dramska TV-serija je House of Dragon, a najbolja komična TV-serija je Abbott Elementary iako se ovdje slavlje predviđalo i Netflixovoj seriji Wednesday. Netflix je ove godine u televizijskim kategorijima imao, pretpostavljalo se, mnoge „zicere“, no nagradu je odnio jedino Evan Peters za svoju ulogu u seriji Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story koja je bila nominirana kao najbolja miniserija, no pobjedu joj je preotela serija The White Lotus. Na Petersovu nagradu se komentari ne stišavaju. Peters, koji je utjelovio serijskog ubojicu zasluženo je odnio nagradu za svoju ulogu, no obitelji Dahmerovih žrtava tome se jako protive. Oni smatraju kako ova nagrada neće donijeti ništa dobro već samo povećava njihovu tugu. Tema je ovo oko koje se puno pisalo kada je serija bila u na vrhuncu popularnosti, a osvajanje ove nagrade sigurno će ponovno probuditi uspavanog lava.

Evan Peters koji je utjelovio zloglasnog Dahmera (Izvor: Gettyimages)

U televizijskim kategorijama trijumfirale su još i Zendaya, Amanda Seyfried i Quinta Brunson kao najbolje glumice, a kao najbolji glumci kući su otišli Jeremy Allen White i Kevin Costner. Kao najbolji sporedni glumci u TV kategorijama proslavili su se Jennifer Coolidge, Tyler James Williams, Paul Walter Hauser i Julia Garner.

Strahovalo se kako će ceremoniju dodjele samih nagrada zasjeniti odabir voditelja. Ta čast ove je godine pripala stand-up komičaru Jerrodu Carmichaelu. HFPA očajnički pokušava ostaviti skandal iz 2021. godine iza sebe. Tada je Hollywoodsko udruženje stranih novinara prozvano kako među svojih 90ak članova nema nijednu osobu crne boje kože.  Pa je tako Carmichael istaknuo činjenicu da je postao prvi crni domaćin događaja rekavši publici holivudske elite: „Reći ću vam zašto sam ovdje. Ovdje sam jer sam crn.“

Jerrod Carmichael (Izvor: Gettyimages)

Sve u svemu ceremonija je održana, nagrade su dodijeljene. Sve je prošlo glatko i bez skandala, ali ako je sudeći prema prošloj godini, tome se više možemo veseliti na Oscarima koji stižu. Predstoji nam još nekoliko tjedana šuškanja, nagađanja i predviđanja temeljenim na ovim nagradama dok ne saznamo tko će se usrećiti kipićima koji se u filmskoj industriji gledaju kao jedno od najvećih priznanja.

Comments are closed.