Press "Enter" to skip to content

Jesu li suplementi potrebni našoj prehrani ili nam zapravo štete?

Photo by: ready made, Pexels

Suplementi su postali dio svakodnevne prehrane. Društvene mreže nas bombardiraju činjenicama u tolikoj mjeri da se svaki normalan čovjek zapita što nije uredu s njim. Nedostatak magnezija, vitamina D, željeza, kalcija… lista je preduga.

Je li naša prehrana toliko losa ili je sve to marketinški trik koji pogađa na najranjivije mjesto, tj. zdravlje koje je danas bitnije nego ikad. Možda se pokušavate boriti protiv nedostatka vitamina ili smanjiti rizik od određenih bolesti. Možda želite spriječiti preuranjeno starenje ili jednostavno brinete o zdravlju. Vase namjere jesu dobre, no jesu li I namjere industrije takve?

Američki “Department of Health & Human Services” je proveo istraživanje u kojemu je dokazao da 1/3 Amerikanaca uzima neku vrstu suplemenata te da oko 30% ljudi starijih od 65 godina uzima 4 ili vise suplementa svakodnevno. Najčešći dodatci sadrže riblje ulje, omega 3, DHA ili EPA masne kiseline.

Istina je da suplementi ponekad mogu uistinu biti djelotvorni, međutim većina istraživanja dokazuje da ti suplementi neće produljiti vas život ni smanjiti rizik od pojedinih bolesti poput srčanih bolesti, raka ili dijabetesa.

“Zapravo, ilegalno je da tvrtke tvrde da će njihovi dodaci prehrani spriječiti ili izliječiti bolesti”, kaže dr. Millstein za “Penn Medicine”.

Ti suplementi ponekad mogu biti i štetni za vaše zdravlje. Oni mogu reagirati negativno s drugim lijekovima koje uzimate ili mogu predstavljati rizik ako već imate neka medicinska stanja, poput bolesti jetre. Neki dodatci, također nisu predvidjeli za trudnice, dojilje i djecu.

Bitna činjenica je i to da suplementi nisu regulirani jednako kao normalni lijekovi i da se ponegdje može pronaći neki dodatni sastojak koji nije naveden na pakiranju. Određeni proizvodi prodaju se kao dodaci prehrani, a zapravo sadrže lijekove na recept u sebi . Lijekove koji nisu dopušteni u dodacima prehrani.

Photo by: Anna Shvets, Pexels

Neki dodaci koji mogu predstavljati rizik uključuju:

Vitamin K- koji može smanjiti učinkovitost razrjeđivanja krvi

Gingko- koji može povećati razrjeđivanje krvi

Gospina trava-koja neke lijekove, poput antidepresiva i kontracepcije, može učiniti manje učinkovitima

Biljni dodaci gavez i kava-koji mogu oštetiti vašu jetru

Beta-karoten i vitamin A- koji mogu povećati rizik od raka pluća kod pušača

Prvi korak prije dodavanja ikakvih suplemenata u vašu prehranu bi trebao biti razgovor s liječnikom koji može proučiti vaš specifičan slučaj i predložiti koji su vam dodatci uistinu potrebni.

Comments are closed.