Press "Enter" to skip to content

Jobe Bellingham: Nova nogometna zvijezda na pomolu

Bellingham je prezime koje u zadnje vrijeme odjekuje nogometnim svijetom. Beckhamova elegancija, Zidaneova staloženost i radna navika Ricarda Kake, sve su to komplimenti kojima je opisan Jude Bellingham. Mladi nogometaš koji je ovog ljeta doveden za 103 milijuna eura u Real Madrid i od tada apsolutno dominira nogometnom scenom.

No, iako mnogi nisu bili spremni na jednog Bellinghama, uskoro će se morati nositi s dva. Tko je mladić kojeg su pojedini skauti okarakterizirali potencijalno boljom verzijom Judea?

Tko je Jobe Bellingham?

Jobe Bellingham, mlađi brat Jude Bellinghama, trenutno je nogometaš Sunderlanda. Ekipa je to za koju je potpisao ovog ljeta, a svojim trudom i zalaganjem zaslužio je mjesto u startnoj postavi, čiji je neizostavni član ove sezone. Iako mu je samo 18 godina, pokazuje neviđenu zrelost i ogroman potencijal. To dokazuje činjenica da je već privukao pozornost i interes skauta širom Europe, od kojih se najviše ističu Real Madrid i Tottenham, prenosi Football Insider.

„Vrlo je zreo za svoje godine. Djeluje kao iskusan profesionalac i zahtijeva poštivanje standarda. Čak i u “malim” utakmicama želi pobijediti. On je u momčadi ne zbog svog imena, već zbog nogometnih sposobnosti, konkurentskih prednosti, atletičnosti i tehnike.”

Tony Mowbray, bivši trener Sunderlanda
Obitelj Bellingham na Judeovom predstavljanju za Real Madrid

Slijedi bratove stope, ali gradi svoj put

Birmingham City F.C. uzdrmao je nogometni svijet kada je 2020. umirovio dres s brojem 22 kojeg je ponosno nosio Jude Bellingham prije transfera u Borussiju Dortmund. Ono što je bilo iznenađujuće je sama činjenica da je Jude imao 17 godina i već je ušao u društvo “odabranih.” Rijetko se u nogometu viđa umirovljenje dresova, a neki od onih koji su imali tu čast bili su: Maradona, Baressi i Maldini. I 17-godišnji Jude. Klub je tim potezom odao veliku čast mladom nogometašu, iskazao povjerenje u njegove mogućnosti.

Jobe je slijedio bratov put, ali na svoj način. Prošle sezone u Championshipu 2022./23. pridružio se prvoj ekipi Birmingham City F.C, dobivajući sitnu minutažu od 15-20 minuta po utakmici. Stoga, transferom u Sunderland napravio je veliki, ali pravi korak za sebe i svoju karijeru. Zadobio je veću ulogu, na misiji je postati protagonist ekipe s istoka Engleske i odvesti je u viši rang natjecanja, odnosno u Premier ligu.

Ove sezone, Jobe u 21 utakmici zabio je 4 gola i ostvario 1 asistenciju, no iz utakmice u utakmicu pruža sve bolje nastupe i stasa u igrača koji će uskoro stupiti na veću i svjetliju scenu.

Comments are closed.