Press "Enter" to skip to content

Još jednom se pokazala prava moć naroda: Iran ukinuo moralnu policiju

Nakon višemjesečnih prosvjeda u kojima je živote izgubilo više od 400 ljudi, Iranska vlast odlučila je ukinuti čuvenu “moralnu policiju”. Primarni zadaća moralne policije bila je kontrola odijevanja, koja je kasnije eskalirala u zatvaranja, mučenja pa i ubijanja nekolicine žena koje nisu bile “propisno odjevene”. Ukidanje je potvrdio Jafar Montazeri, iranski državni tužitelj jer, kako navodi”moralna policija nema veze s pravosuđem”.

izvor: Flickr

Smrt Mahse Amini: početak kraja

Mahsa Amini, djevojka čija je nesretna sudbina pokrenula ove događaje, bila je 22-godišnja Iranka koja je u rujnu ove godine bila pritvorena zbog nepravilnog nošenja hidžaba. Nedugo nakon privođenja, djevojka umire pod neobičnim okolnostima. Iako u službenom priopćenju stoji da je umrla od srčanog udara, njezina obitelj vjeruje da je Mahsa nasmrt pretučena. Sve to označio je početak borbe za ljudska prava koja je urodila plodom, jer se osim ukidanja moralne policije razmatra i ukidanje zakona o obaveznom nošenju hidžaba.

Prosvjednici sa slikom Mahse Amini (Izvor: Getty)

Uključio se i ostatak svijeta

Prosvjedi su se iz Irana ubrzo proširili i na druge zemlje svijeta. U cijelom svijetu žene su u znak protesta, uz razne uzvike protiv vlasti, šišale kosu i palile pokrivala za glavu. Iako su prosvjedi isprva trebali biti mirne naravi, u njima je živote izgubilo preko 400 ljudi, a prema navodima UN-a u gušenju prosvjeda uhićeno ih je još 14 000. Iranska vlast glavnim krivcima smatra Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike koji su podržali prosvjednike. Sljedeći potez Iranske vlasti i dalje je nepoznat, a prosvjedi se i dalje nastavljaju kako uživo, tako i putem društvenih mreža.

Prosvjedi su se održavali diljem svijeta (Izvor: Flickr)

Be First to Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)