Press "Enter" to skip to content

Kako je surogat majčinstvo prestalo biti tabu tema zbog Marije Šerifović?

 

               izvor: Facebook

 

“NAJPOZNATIJA MAMA BALKANA”

Marija Šerifović (39) je srpska pjevačica i jedina srpska predstavnica koja je pobijedila na Eurosongu. Šerifović je 2007. g. predstavljala Srbiju na najpoznatijem europskom glazbenom s pjesmom Molitva koja joj je i donijela pobjedu.

Ipak njeni glazbeni uspjesi nisu razlog zašto je pjevačica u zadnjih dana „zapalila“ showbizz scenu Balkana. Razlog tome je što ova tridesetdevetgodišnjakinja zadnjih 5 dana zasigurno nosi titulu „najpoznatije mame na Balkanu“ i to zbog toga što je njenog sina na svijet donijela druga žena – surogat majka.

Šerifović je za Blic priznala da se za surogat majčinstvo odlučila iz zdravstvenih razloga: “Velika želja da imam dijete me je vodila kroz taj vrlo kompleksan i zahtjevan proces. Iako sam u više navrata pokušavala sama da iznesem trudnoću, zbog poteškoća kroz koje sam prolazila, nisam to uspjela. Tako da se surogat pokazao kao, zapravo, jedina opcija za mene.”

 

ŠTO JE UOPĆE SUROGAT MAJČINSTVO?

Surogat majčinstvo, odnosno zamjensko majčinstvo, oblik je majčinstva koji se stječe medicinski potpomognutom oplodnjom. Iako ljudi često misle da dijete koje rodi surogat majka nije biološki vezano za svoje roditelje, upravo ovo je način na koji roditelji koji ne mogu začeti mogu doći do djeteta koje će biti biološki njihovo.

 

SUROGAT MAJČINSTVO NIJE VIŠE TABU ZAHVALJUJUĆI MARIJI ŠERIFOVIĆ

Surogat majčinstvo dosada je bila tabu tema u Hrvatskoj iz razloga što se kosi s moralnim, ali i državnim zakonima.

S moralnog aspekta, postavlja se pitanje o iskorištavanju žena, a sa zakonodavnog aspekta, takav čin bi trebao biti izvođen bez financijske naknade. Upravo zato je u nekim državama svijeta surogat majčinstvo zabranjeno. Ako ste se možda pitali, takav slučaj je i sa Hrvatskom. Naime, u Hrvatskoj surogat majčinstvo nije legalno, baš kao ni u susjednoj Srbiji odakle je i Šerifović. Međutim, kako bi dobila svog sina Marija, pjevačica je morala otići čak do SAD-a.

Ne samo da je ova popularna srpska pjevačica utjecala na promjenu diskursa u javnosti prema surogat majčinstva kao tabu teme, već je i popularizirala surogat majčinstvo i naišla na veliko odobravanje bez obzira na zakone. I to na cijelom području regije.
Ispod objava posvećenih njenom sinu na Facebook i Instagram profilima, Marijini pratitelji imaju samo riječi pohvale, odobravanja i ohrabrenja za novopečenu majku.

Stoga upravo Mariji Šerifović možemo zahvaliti, ili je kuditi, ovisno kojeg smo mišljenja, što je ova vrsta potpomognute oplodnje postala ovako popularna i kod nas. Tko zna, možda ona bude i pokretač promjene zakona.

 

                                        izvor: Facebook

Comments are closed.