Press "Enter" to skip to content

Kako Katar postaje prijestolnica modernog sporta?

Izvor: State of Quatar- Government Communications office

Nije nam nepoznata činjenica kako su države Bliskog istoka više od 20 godina u centru pažnje kada u obzir uzmemo dominaciju najvrijednijim svjetskim energentom, naftom. Od svih tih država, Katar se ističe kao prva koja se na svjetsku scenu nastoji probiti ne samo kao naftno-gospodarska sila, već i kao država koja sve više poprima sportski identitet.

Izvor: Pixaby

Iako ne ostvaruju značajne rezultate, Katar pažnju privlači upravo organizacijom raznih sportskih događaja. Počevši od 2006. godine, kada su bili domaćini Azijskih igara, pa sve do domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva sljedeće godine. U međuvremenu, brojni su događaji obilježili Katar kao potencijalnu sportsku državu.

Najveća prekretnica dogodila se upravo na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Iako je Katru to bio osmi nastup na igrama, bile su to prve igre na kojima su ih predstavljale i sportašice. Te je godine Katar postao jedna od rijetkih država koja uvela dan sporta u svoj kalendar. Dan sporta u Katru slavi se drugog utorka u veljači.

2015., Katar je postao domaćin Svjetskog rukometnog prventsva. Tu smo se, između ostalog, upoznali s novim pojom; naturalizacije sportaša. Mnogi su sportaši drugih nacionalnosti odlučili braniti boje katarske zastave prihvatišvi novo državljanstvo, stoga nije iznenađujuće kada za Katar igraju bišvi reprezentativci Španjolske ili Bosne i Hercegovine. Ipak, takva strategija dovela ih je do samog finala.

Izvor: Google pictures Creative commons

Od ostalih sportskih događaja Katar se može pohvaliti održavanjem Svjetskog boksačkog prvenstva 2015. ,Svjetskog prvenstva u atletici i Svjetskog klupskog prvenstva u nogometu 2019. Katar je već godinama domaćin MotoGP-a, a ove je godine, točno godinu dana prije SP u nogometu, održana prva utrka Formule1.

Sva ova nabrajanja kriju jednu gospodarsku strategiju koju Katar vrlo efikasno provodi. Sport, iz ekonomske perspektive, stvara ogroman profitabilni potencijal. Tamo gdje ima sporta, ima i ljudi, emocija, gostovanja, promocije, turizma. Sport uzrokuje jednu lančanu reakciju koja ne prikazuje samo događaj, već promovira državu u svim njenim aspektima. Ako uz sve to ubrojimo spektakl, egzotičnost palmi i pustinje i visoke nebodere, možemo se složiti kako Katar, zajedno s ostalim državama Bliskog istoka, privlači mnoge kao svijetska prijestolnica bogatsva i prestiža. Novac je veliki motiv i faktor u svemu tome, a mi se kao promatrači vodimo po Loewenthalovoj teorij spektakularnog društva koje uživa u svemu onome što Katar može ponuditi.

Izvor: Google pictures Creative commons

Osim sportskih događaja, Katar je izgradio i infrastrukturu za kondicijsku pripremu sportaša. Brojni nogometni klubovi poput Juventusa, Manchestera Uniteda, PSG-a i ostalih odabiru upravo trening centre u Katru za predsezonsku pripremu. Nije tajna kako je fokus upravo na nogometu, sportu koji doseže svaki kutak svijeta.

Izvor: Google pictures Creative commons

Možda Katar i nema neke iznimne sportske rezultate, možda ih uz određeni sport vežu samo monopolski sponzori naftnih kompanija, ali ono u čemu su sigurno dominantni je tvz. sportwashing. Možda sport gubi onaj ikonski smisao, onu početnu strast koja postepeno nestaje zbog profitabilnih razloga koje Katar sigurno podržava. Možda upravo zbog toga možemo reći kako Katar polako, ali efikasno, postaje nova prijestolnica modernog sporta.

Comments are closed.